środa, 29 kwietnia 2015

Bitki z polędwiczki wieprzowej w sosie czosnkowo – ziołowym


Po przerwie na blogu, wynikającej z natłoku innych zajęć (przyznaję się, że głównym "winowajcą" jest mój ukochany ogród), mam dla Was bardzo smaczną propozycję obiadową - mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w aromatycznym sosie.


Składniki:

1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g),

5 – 6 dużych ząbków czosnku,

1 duża  marchewka,

kostka mięsna lub rosołowa,

2 łyżeczki ziół prowansalskich,

sól,

pieprz,

2 – 3 kulki ziela angielskiego,

liść laurowy,

śmietanka 12%,

mąka,

olej do smażenia


Sposób przygotowania:

Czosnek i marchew obrać, opłukać i pokroić – marchew w zapałkę, ząbki czosnku w plasterki.

W garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew. Doprawić solą i pieprzem.

Polędwiczkę opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc. Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka. 

Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby jeszcze doprawić do smaku.

Pod koniec zaprawić sos mąką dokładnie rozrobioną w śmietance (2 łyżki mąki rozetrzeć w ok. 120 ml śmietanki).


Podawać z ziemniakami lub kaszą.



Smacznego!