wtorek, 25 listopada 2014

Cygański bigos

Troszeczkę przedświątecznie:)
Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie niejednego smakosza.
Polecam, bo warto!

Składniki:

50 dag kiszonej kapusty,
70 dag wędzonej kiełbasy,
50 dag pieczarek,
50 dag cebuli,
4 korniszony,
1 duża pietruszka,
5 wędzonych śliwek ( lub suszonych),
mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag),
sól,
pieprz,
słodka czerwona papryka w proszku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
maggi,
olej

Sposób przygotowania:

Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą  ( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości.

Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i śliwki kroimy w kostkę.

Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.

Całość dusimy około 90 minut.

Jak każdy bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz