Troszeczkę przedświątecznie:)
Taka bogata wersja tradycyjnego bigosu, chwyci za podniebienie
niejednego smakosza.
Polecam, bo warto!
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty,
70 dag wędzonej kiełbasy,
50 dag pieczarek,
50 dag cebuli,
4 korniszony,
1 duża pietruszka,
5 wędzonych śliwek ( lub suszonych),
mały słoiczek koncentratu pomidorowego ( 20 dag),
sól,
pieprz,
słodka czerwona papryka w proszku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
maggi,
olej
Sposób przygotowania:
Kiszoną kapustę trzykrotnie płuczemy, następnie odciskamy i
siekamy. Przekładamy do garnka, zalewamy wodą
( ma przykryć kapustę), solimy i gotujemy do miękkości.
Obraną pietruszkę, pieczarki, kiełbasę, cebulę, ogórki i
śliwki kroimy w kostkę.
Na patelni podsmażamy najpierw pietruszkę i przekładamy do
garnka z kapustą. Następnie pieczarki, kiełbasę i cebulę. Dorzucamy do garnka
pokrojone ogórki i śliwki, dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawy.
Całość dusimy około 90 minut.
Jak każdy bigos - najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz