poniedziałek, 7 września 2015

Serowe knedle ze śliwkami w cynamonowej panierce

Twarożek, śliwki, cynamon...Obiadek na słodko z darami późnego lata - ulubione knedle moich córek :)



Składniki:
Na ciasto:
50 dag twarogu ( najlepiej półtłustego),
30 dag mąki pszennej ( użyłam tortowej),
2 jajka,
2 dag miękkiego masła,
2 łyżki cukru pudru,
szczypta soli,
Na panierkę:
5 dag masła,
¾ szklanki bułki tartej,
2 łyżeczki cukru,
1 łyżeczka cynamonu,
24 śliwki bez pestek

Sposób przygotowania:
Przygotowujemy panierkę – masło roztapiamy na patelni i zrumieniamy na nim bułkę tartą. Zdejmujemy z ognia, dodajemy cynamon, cukier, mieszamy i odstawiamy do przestudzenia.
Twaróg miksujemy, dodajemy do niego mąkę, sól, jajka, cukier i masło. Wszystkie składniki wyrabiamy na jednolitą masę. Ciasto przekładamy na stolnicę, formujemy wałek o średnicy około 4 cm i kroimy na 24 plastry jednakowej grubości. Każdy kawałek ciasta rozpłaszczamy na dłoni i układamy na nim wydrylowaną śliwkę. Zlepiamy dokładnie, formujemy kulę i odkładamy na posypaną mąką stolnicę.
W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej knedle i gotujemy około 10 minut. Wyjmujemy łyżką cedzakową i jeszcze ciepłe obtaczamy w panierce.

Panierkę można urozmaicić dodając do niej zmielone migdały, orzechy lub pistacje.

4 komentarze:

  1. Wyglądają pysznie
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pychota! Załapie się jeszcze na jednego ? hehe

    OdpowiedzUsuń
  3. Znam zupełnie inną wersję knedli. U mnie robi się je z ziemniaków i mąki pszennej. Twoje wyglądają pysznie, dlatego przepis zapisuję i z pewnością go wypróbuję!
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Wieki już knedli nie jadłam, a tak lubię... :)

    OdpowiedzUsuń