niedziela, 31 maja 2015

Soczysta, ziołowa pierś z kurczaka pieczona w rękawie.

Propozycja na obiad ale nie tylko - takie mięsko sprawdzi się również jako zimna przystawka czy dodatek do pieczywa.





Składniki:

1 duża, podwójna pierś z kurczaka,

Marynata:
2 łyżeczki ziół prowansalskich,
1 łyżeczka słodkiej papryki,
1/3 łyżeczki ostrej papryki,
1 łyżeczka soli,
sok z 1/2 cytryny,
2 łyżki oliwy

Sposób przygotowania:

Przyprawy wymieszać w miseczce razem z oliwą i sokiem z cytryny.Połówki piersi porządnie nasmarować marynatą i odstawwić do lodówki na około 2 godziny.
Po tym czasie mięso wyjąć z lodówki i przełożyć do rękawa do pieczenia. Worek dobrze zawiązać i przełożyć do żaroodpornego naczynia.
Piersi wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 45 minut. Pod koniec pieczenia rozciąć worek - pierś pięknie się zrumieni.
Tak przygotowana pierś świetnie smakuje z sosem grzybowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz