środa, 26 listopada 2014

Boczek rolowany z papryką i porem

Boczek pieczony w rękawie nie ma sobie równych - mięciutki, soczysty, 

otulony delikatnie zrumienioną, ale nie twardą skórką. 

Z warzywnym wnętrzem pięknie prezentuje się na półmisku.

Ale ostrożnie, bo taki boczek szybko idzie w boczki ;).

Składniki:

1,2 kg surowego boczku ze skórką,
jasna część z 1 dużego pora,
1 słodka czerwona papryka,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka pieprzu,
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej czerwonej papryki w proszku,
2 łyżki majeranku,
ziele angielskie,
liść laurowy

Sposób przygotowania:

Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę na boczku nacinamy w kratkę.

Płat boczku nacieramy solą, czosnkiem, pieprzem, przekładamy do naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.

Po tym czasie boczek wyjmujemy, rozkładamy na desce i posypujemy od wewnętrznej strony majerankiem.

Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski i układamy na płacie w poprzek.

Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia, dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego naczynia.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 2 godzin.

Wytopiony tłuszcz i powstałą galaretkę przełożyłam do słoika - doskonałe smarowidło na kanapki!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz