Boczek pieczony w rękawie nie ma sobie równych - mięciutki, soczysty,
otulony delikatnie zrumienioną, ale nie twardą skórką.
Z warzywnym wnętrzem pięknie prezentuje się na półmisku.
Ale ostrożnie, bo taki boczek szybko idzie w boczki ;).
Składniki:
1,2 kg surowego boczku ze skórką,
jasna część z 1 dużego pora,
1 słodka czerwona papryka,
2 łyżeczki soli,
2 łyżeczki czosnku granulowanego,
1 łyżeczka pieprzu,
po 1 łyżeczce słodkiej i ostrej czerwonej papryki w proszku,
2 łyżki majeranku,
ziele angielskie,
liść laurowy
Sposób przygotowania:
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę na
boczku nacinamy w kratkę.
Płat boczku nacieramy solą, czosnkiem, pieprzem, przekładamy
do naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
Po tym czasie boczek wyjmujemy, rozkładamy na desce i
posypujemy od wewnętrznej strony majerankiem.
Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski
i układamy na płacie w poprzek.
Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i
obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia,
dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego
naczynia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
około 2 godzin.
Wytopiony tłuszcz i powstałą galaretkę przełożyłam do słoika
- doskonałe smarowidło na kanapki!
Sposób przygotowania:
Boczek myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Skórkę na
boczku nacinamy w kratkę.
Płat boczku nacieramy solą, czosnkiem, pieprzem, przekładamy
do naczynia i odstawiamy do lodówki na około 12 godzin.
Po tym czasie boczek wyjmujemy, rozkładamy na desce i
posypujemy od wewnętrznej strony majerankiem.
Umyte i oczyszczone warzywa kroimy w cienkie podłużne paski
i układamy na płacie w poprzek.
Całość ciasno zwijamy, nacieramy dwoma rodzajami papryki i
obwiązujemy sznurkiem wędliniarskim. Roladę wkładamy do rękawa do pieczenia,
dodajemy liść laurowy, ziele angielskie i przekładamy do żaroodpornego
naczynia.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy
około 2 godzin.
Wytopiony tłuszcz i powstałą galaretkę przełożyłam do słoika
- doskonałe smarowidło na kanapki!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz