Takie połączenia na długo pozostają w pamięci kubków smakowych! Ciacho rozeszło się błyskawicznie na lokalnej imprezie :)
Składniki:
Na ciasto
3 szklanki mąki pszennej,
1 kostka margaryny,
6 żółtek,
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
Masa kokosowa:
6 białek,
1 szklanka drobnego cukru,
1 budyń śmietankowy,
2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej,
150 g wiórków kokosowych,
200 ml kremówki 36%
Ponadto:
2 budynie śmietankowe lub waniliowe ( bez cukru),
2 łyżki cukru,
750 ml mleka,
1 puszka brzoskwiń
Wszystkie składniki na ciasto umieszczamy w misce i
dokładnie zagniatamy. Ciasto dzielimy na dwie części : 3/4 i 1/3 i Mniejszą część zawijamy w folię spożywczą i wkładamy
do zamrażarki, a większą wylepiamy dno wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką
blaszki ( 24 x 36).
Brzoskwinie osączamy z zalewy i kroimy w kostkę.
Budynie zagotowujemy w 750 ml mleka z 2 łyżkami cukru i
wylewamy na ciasto - budyń nie może być za gorący, ale nie może też całkiem
wystygnąć.
Na masę budyniową wykładamy pokrojone brzoskwinie.
Przygotowujemy masę kokosową: wiórki kokosowe, budyń w
proszku i mąkę ziemniaczaną mieszamy w miseczce, odstawiamy. W dużej misce ubijamy
na sztywno białka ze szczyptą soli i powoli, cały czas ubijając dodajemy
cukier. W następnej kolejności ( stale miksując) dodajemy wcześniej wymieszane
sypkie produkty ( budyń, mąka ziemniaczana, wiórki kokosowe), a na końcu ubitą śmietanę. Masę wykładamy na brzoskwinie.
Wyjmujemy z zamrażarki pozostałą część ciasta i ścieramy je
na tarce o dużych oczkach na masę kokosową.
Ciasto wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i
pieczemy około 50 – 60 minut (do suchego patyczka).
Pyszności! Zdjęcia jak zwykle u Ciebie apetyczne :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Jak miło Cię widzieć Kubeczku :):):)
UsuńDobre polaczenie budyn i brzoskwinie cudo
OdpowiedzUsuńCzy smietanka ma byc ubita czy w plynie?
OdpowiedzUsuńUbita :)
Usuń