środa, 4 marca 2015

Kapuśniak na wędzonym boczku

Dzisiaj powróciła do nas zima...Za oknem bielusieńko i zanosi się na to, że dosypie więcej białego puchu...Trzeba będzie zjeść coś ciepłego, kalorycznego i na sanki :D

Kapuśniak to tradycyjna, mocno rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia weselników na nogi”.





Składniki:

50 dag kiszonej kapusty,

40 dag wędzonego boczku,

5 – 6 ziemniaków,

2 marchewki,

1 pietruszka,

1 cebula,

kawałek selera,

ziele angielskie,

liść laurowy,

sól,

pieprz,

majeranek,

kminek,

maggi,

2 łyżki mąki


Sposób przygotowania:


Marchew, pietruszkę, seler obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta zmięknie.


W tym czasie obrać, umyć, pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym garnku prawie na miękko ( wodę lekko osolić). Odcedzić.


Na patelni podsmażyć pokrojony w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso przełożyć do zupy, a tłuszcz pozostawić na patelni do przygotowania zasmażki.


Do zupy dodać również obgotowane wcześniej ziemniaki. Całość doprawić kminkiem, majerankiem, maggi, w razie potrzeby pieprzem i solą. Gotować kilka minut. 


Na patelni ponownie rozgrzać tłuszcz z boczku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę ( mąka ma się zrumienić).Zaprawić nią kapuśniak.


Zupę podawać z pieczywem.



2 komentarze:

  1. ostatnio jadłam go w górach, ten wygląda znacznie lepiej! ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam kapuśniak, chętnie bym taki zjadła, wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń