Kapuśniak na wędzonym boczku
Dzisiaj powróciła do nas zima...Za oknem bielusieńko i zanosi się na to, że dosypie więcej białego puchu...Trzeba będzie zjeść coś ciepłego, kalorycznego i na sanki :D
Kapuśniak to tradycyjna, mocno
rozgrzewająca polska zupa. Idealna nie tylko na chłodniejsze dni. W moich
stronach kapuśniak jest serwowany podczas tradycyjnych poprawin – „stawia
weselników na nogi”.
Składniki:
50 dag kiszonej kapusty,
40 dag wędzonego boczku,
5 – 6 ziemniaków,
2 marchewki,
1 pietruszka,
1 cebula,
kawałek selera,
ziele angielskie,
liść laurowy,
sól,
pieprz,
majeranek,
kminek,
maggi,
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Marchew, pietruszkę, seler
obrać, umyć i pokroić w kostkę. Cebulę obrać przekroić na pół i przypalić nad
palnikiem. Warzywa zalać w garnku 3 litrami wody, dodać liść laurowy, ziele
angielskie, pieprz i sól. Gotować około 20 minut. Po tym czasie dodać do wywaru
kiszoną kapustę ( jeśli chcemy aby kapuśniak miał delikatniejszy smak, kapustę
wcześniej płuczemy). Całość gotujemy około 30 – 40 minut, do czasu aż kapusta
zmięknie.
W tym czasie obrać, umyć,
pokroić w kostkę ziemniaki. Ugotować je w osobnym garnku prawie na miękko (
wodę lekko osolić). Odcedzić.
Na patelni podsmażyć pokrojony
w drobną kostkę boczek (boczek ma się zrumienić a tłuszcz lekko wytopić). Mięso
przełożyć do zupy, a tłuszcz pozostawić na patelni do przygotowania zasmażki.
Do zupy dodać również
obgotowane wcześniej ziemniaki. Całość doprawić kminkiem, majerankiem, maggi, w
razie potrzeby pieprzem i solą. Gotować kilka minut.
Na patelni ponownie rozgrzać
tłuszcz z boczku, dodać mąkę i przygotować zasmażkę ( mąka ma się zrumienić).Zaprawić nią kapuśniak.
Zupę podawać z pieczywem.
ostatnio jadłam go w górach, ten wygląda znacznie lepiej! ;)
OdpowiedzUsuńuwielbiam kapuśniak, chętnie bym taki zjadła, wygląda pysznie!
OdpowiedzUsuń