wtorek, 10 marca 2015

Jagodowa kubanka

Bardzo lubię przygotowywać takie składańce, które nie tylko smakują, ale i cieszą oko. Kubanka w takiej wersji nie jest przesłodzona i mdła :)





Składniki:

Na biszkopt:
5 jaj,
1 szklanka mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 łyżka oleju,

Na krem:
2 szklanki mleka,
2 żółtka,
2 łyżki mąki ziemniaczanej,
3 łyżki mąki pszennej,
3 łyżki kremu typu nutella,
1 łyżka kawy rozpuszczalnej,
2 łyżki cukru,

200 g masła 

Na jagodową bitą śmietanę:
500 ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
2 śmietany fix,
3 łyżki cukru pudru,
¼ szklanki soku jagodowego,
1 czubata łyżka żelatyny

Dodatkowo:
słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego),
16 – 18 herbatników maślanych,
16 – 18 herbatników kakaowych,


Do dekoracji:
½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki,
kawa rozpuszczalna,
świeże lub mrożone jagody


Sposób wykonania:
Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać na średnich obrotach miksera. Na koniec dodać olej – wymieszać.
Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką blaszki (23x35), wstawić do nagrzanego do 170 stopni piekarnika i piec około 35 minut. Wystudzić.

Przygotować krem.
Żółtka, dwa rodzaje mąki, cukier i 1 szklankę mleka dokładnie zmiksować. Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać cienkim strumieniem przygotowaną mieszankę i ugotować budyń (energicznie mieszać – nie mogą powstać grudki). Budyń wystudzić.
Miękkie masło i budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników.

Przygotować bitą śmietanę:
Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić.
Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i jeszcze chwilę ubijać.

Krem wyłożyć na biszkopt i wyrównać. Na kremie ułożyć jasne herbatniki i posmarować je dżemem jagodowym. Na dżem wyłożyć ciemne herbatniki, a na nie bitą śmietanę i wyrównać.

Ciasto schłodzić w lodówce przez kilka godzin.
Przed podaniem wierzch ciasta posypać kawą rozpuszczalną i udekorować wiórkami białej czekolady oraz świeżymi lub mrożonymi jagodami.






10 komentarzy:

  1. Normalnie monitor zaśliniony :)
    Wow - cudne ciacho :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo efektowne ciasto. Musiało być niezwykle smaczne (:

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda fenomenalnie! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Oczy mają na co patrzeć -Ma Pani rację -najpierw trzeba nasycić oczy -Apetyt rośnie nie tylko w miarę jedzenia -ale też w trakcje patrzenia -im bardziej oczy są rozmarzone tym lepiej -Wyjątkowe ciasto !!!

    OdpowiedzUsuń
  5. Wysiłek włożony w przygotowywanie deserów i nie tylko-też innych potraw.
    Wynagrodzą ludzkie oczy-oceniające jakość , wartość (pracy artystycznej ).
    Chociaż pierwsze (skrzypce )-w ocenie –należą do dzieci –
    Ich zachwyt wywołuje pierwsze rumieńce na twarzy –(Mamy)
    To wzruszające prawda?...Dzieci nie kłamią -one mają serce niewinne-a to cieszy najbardziej...

    OdpowiedzUsuń
  6. Z tych proporcji biszkopt wyszedł mi duży. Spokojnie dało się go przekroić na dwa blaty i dzięki temu nie było potrzeby układać drugiej warstwy herbatników. Ja miałam kawę rozpuszczalną - granulowaną. Dodałam ją do mleka, zanim wlałam masę budyniową. Kawa się rozpuściła i nie było w kremie kawowych grudek. Ciasto jest przepiękne i przepyszne. Wszystkim moim domownikom bardzo smakowało. Jutro poczęstuję nim w pracy koleżanki. :-)

    OdpowiedzUsuń