Bardzo lubię przygotowywać takie składańce, które nie tylko smakują, ale i cieszą oko. Kubanka w takiej wersji nie jest przesłodzona i mdła :)
Składniki:
Na
biszkopt:
5
jaj,
1
szklanka mąki tortowej,
1
szklanka cukru,
3 łyżki kakao,
1,5
łyżeczki proszku do pieczenia,
1
łyżka oleju,
Na
krem:
2
szklanki mleka,
2
żółtka,
2
łyżki mąki ziemniaczanej,
3
łyżki mąki pszennej,
3
łyżki kremu typu nutella,
1
łyżka kawy rozpuszczalnej,
2
łyżki cukru,
200 g masła
Na
jagodową bitą śmietanę:
500
ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
2
śmietany fix,
3
łyżki cukru pudru,
¼
szklanki soku jagodowego,
1
czubata łyżka żelatyny
Dodatkowo:
słoik
dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego),
16
– 18 herbatników maślanych,
16
– 18 herbatników kakaowych,
Do
dekoracji:
½
tabliczki białej czekolady startej na wiórki,
kawa
rozpuszczalna,
świeże
lub mrożone jagody
3 łyżki kakao,
Na
krem:
2
szklanki mleka,
2
żółtka,
2
łyżki mąki ziemniaczanej,
3
łyżki mąki pszennej,
3
łyżki kremu typu nutella,
1
łyżka kawy rozpuszczalnej,
2
łyżki cukru,
200 g masła
Na
jagodową bitą śmietanę:
500
ml schłodzonej śmietany kremówki 36%,
2
śmietany fix,
3
łyżki cukru pudru,
¼
szklanki soku jagodowego,
1
czubata łyżka żelatyny
Normalnie monitor zaśliniony :)
OdpowiedzUsuńWow - cudne ciacho :)
Bardzo efektowne ciasto. Musiało być niezwykle smaczne (:
OdpowiedzUsuńWow! Piękna :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne ciacho))
OdpowiedzUsuńWygląda fenomenalnie! :)
OdpowiedzUsuńAle pyszne :)
OdpowiedzUsuńOczy mają na co patrzeć -Ma Pani rację -najpierw trzeba nasycić oczy -Apetyt rośnie nie tylko w miarę jedzenia -ale też w trakcje patrzenia -im bardziej oczy są rozmarzone tym lepiej -Wyjątkowe ciasto !!!
OdpowiedzUsuńWysiłek włożony w przygotowywanie deserów i nie tylko-też innych potraw.
OdpowiedzUsuńWynagrodzą ludzkie oczy-oceniające jakość , wartość (pracy artystycznej ).
Chociaż pierwsze (skrzypce )-w ocenie –należą do dzieci –
Ich zachwyt wywołuje pierwsze rumieńce na twarzy –(Mamy)
To wzruszające prawda?...Dzieci nie kłamią -one mają serce niewinne-a to cieszy najbardziej...
Wygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńZ tych proporcji biszkopt wyszedł mi duży. Spokojnie dało się go przekroić na dwa blaty i dzięki temu nie było potrzeby układać drugiej warstwy herbatników. Ja miałam kawę rozpuszczalną - granulowaną. Dodałam ją do mleka, zanim wlałam masę budyniową. Kawa się rozpuściła i nie było w kremie kawowych grudek. Ciasto jest przepiękne i przepyszne. Wszystkim moim domownikom bardzo smakowało. Jutro poczęstuję nim w pracy koleżanki. :-)
OdpowiedzUsuń