Gulasz z delikatnym akcentem piwa i imbiru.
Składniki:
700
– 800 g wieprzowego mięsa gulaszowego,
1
pietruszka,
1
marchewka,
1
duża cebula,
2
ząbki czosnku,
kostka
mięsna,
sól,
pieprz,
ostra
i słodka papryka w proszku,
ziele
angielskie,
liść
laurowy,
imbir,
300
ml piwa,
olej
lub smalec,
czubata
łyżka mąki
Sposób
przygotowania:
Mięso
opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
W
rondlu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić mięso i podsmażyć.
Marchew,
pietruszkę, cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Całość zalać piwem, dodać kostkę mięsną i resztę przypraw. Rondel przykryć,
zredukować ogień.
Całość
gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, a pod koniec gotowania zaprawić mąką
rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie potrzeby gulasz jeszcze doprawić.
Smacznego!
Sposób
przygotowania:
Mięso
opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
W
rondlu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić mięso i podsmażyć.
Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać piwem, dodać kostkę mięsną i resztę przypraw. Rondel przykryć, zredukować ogień.
Całość gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, a pod koniec gotowania zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie potrzeby gulasz jeszcze doprawić.
Smacznego!
O jaki smaczny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńLubię takie jedzonko:)
OdpowiedzUsuńSuper obiadek. Lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuń