Po przerwie na blogu, wynikającej z natłoku innych zajęć (przyznaję się, że głównym "winowajcą" jest mój ukochany ogród), mam dla Was bardzo
smaczną propozycję obiadową - mięciutkie, rozpływające się w ustach mięsko w
aromatycznym sosie.
Składniki:
1
polędwiczka wieprzowa (około 500 g),
5
– 6 dużych ząbków czosnku,
1
duża marchewka,
kostka
mięsna lub rosołowa,
2
łyżeczki ziół prowansalskich,
sól,
pieprz,
2
– 3 kulki ziela angielskiego,
liść
laurowy,
śmietanka
12%,
mąka,
olej
do smażenia
Sposób
przygotowania:
Czosnek
i marchew obrać, opłukać i pokroić – marchew w zapałkę, ząbki czosnku w
plasterki.
W
garnku zagotować około litra wody, dodać kostkę mięsną lub rosołową, ziele
angielskie, liść laurowy, zioła prowansalskie oraz pokrojony czosnek i marchew.
Doprawić solą i pieprzem.
Polędwiczkę
opłukać, oczyścić z włókien i osuszyć. Pokroić w plastry i lekko roztłuc.
Oprószyć solą oraz pieprzem i obtoczyć w mące. Tak przygotowane bitki zrumienić
z obu stron na rozgrzanym oleju i przełożyć do garnka.
Całość
dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około 40 minut. W razie potrzeby
jeszcze doprawić do smaku.
Składniki:
1 polędwiczka wieprzowa (około 500 g),
5
– 6 dużych ząbków czosnku,
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz