Bardzo
smaczne, nadziane lekko pikantnym farszem, idealne na drugie danie.
Składniki:
500
g schabu,
150g
żółtego sera,
300
g pieczarek,
jasna
część pora,
pęczek
rzodkiewek,
sól,
pieprz,
słodka
czerwona papryka w proszku,
ostra
papryka w proszku,
przyprawa
maggi w płynie,
olej
do smażenia
Na
panierkę:
2
– 3 jaja,
bułka
tarta
Dodatkowo:
wykałaczki
do spięcia kieszonek
Sposób
przygotowania:
Schab
oczyścić z włókien, opłukać i osuszyć. Podzielić na plastry i roztłuc. Oprószyć
solą oraz pieprzem i odstawić.
Przygotować
farsz. Pieczarki, rzodkiewki oraz por oczyścić, opłukać, drobno pokroić i
podsmażyć na patelni z dodatkiem soli, pieprzu, dwóch papryk i odrobiną maggi (smażymy
do czasu aż soki odparują). Zdjąć z ognia i odstawić do ostygnięcia.
Ser
zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
Roztłuczone
schabowe rozłożyć na deseczce. Na każdym plastrze rozłożyć warstwę farszu i
posypać startym serem. Złożyć na pół i spiąć wykałaczkami.
Jajka
roztrzepać widelcem i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
Przygotowane
kieszonki umoczyć w jajku i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć na średnim ogniu na
rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki.
Aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuń