środa, 5 października 2016

Jesienny gulasz z dynią i opieńkami

Dzisiaj krótko i na temat - grzyby blaszaki rządzą :). Przeprosiłam opieńki - na bezrybiu i rak ryba... W takim wydaniu opieńki są do przyjęcia. A dynię uwielbiam :). I to by było na dzisiaj tyle...
Nie chce mi się pisać - na lekach, zasmarkana i rozkaszlana :(



Składniki:
700 – 800 g mięsa  gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny),
około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni,
300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych,
1 duża słodka papryka,
1 marchew,
1 pietruszka,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
przyprawa do gulaszu,
słodka papryka mielona,
ziele angielskie,
liść laurowy,
olej do smażenia

1 czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć. Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut.
W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę, dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Opieńki oczyścić i opłukać. Grzyby przełożyć do garnka z mięsem.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchew i pietruszkę – dodać do mięsa.
Następnie, po około 15 minutach podsmażyć resztę warzyw i dodać do gulaszu.
Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy zasmażką z mąki.


2 komentarze:

  1. Violka te Twoje zdjęcia normalnie są przecudowne.
    Dania na nich prezentują się wyśmienicie :)

    OdpowiedzUsuń