Nie chce mi się pisać - na lekach, zasmarkana i rozkaszlana :(
Składniki:
700 – 800 g mięsa
gulaszowego (wieprzowiny lub wołowiny),
około 300 g obranej i oczyszczonej z miąższu dyni,
300 g małych opieniek miodowych świeżych lub mrożonych,
1 duża słodka papryka,
1 marchew,
1 pietruszka,
2 cebule,
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
przyprawa do gulaszu,
słodka papryka mielona,
ziele angielskie,
liść laurowy,
olej do smażenia
1 czubata łyżka mąki
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, pokroić w grubą kostkę, porządnie oprószyć
przyprawami i wymieszać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i podsmażyć.
Przełożyć do garnka, zalać wodą dodać liść laurowy, ziele angielskie i
zagotować. Zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem około 30 - 40 minut.
W międzyczasie warzywa obrać i umyć. Marchew, pietruszkę,
dynię, paprykę pokroić w kostkę, cebulę w piórka, czosnek posiekać. Opieńki
oczyścić i opłukać. Grzyby przełożyć do garnka z mięsem.
Na rozgrzanym oleju podsmażyć marchew i pietruszkę – dodać
do mięsa.
Następnie, po około 15 minutach podsmażyć resztę warzyw i
dodać do gulaszu.
Całość gotujemy jeszcze około 10 minut, w razie potrzeby
doprawiamy jeszcze do smaku i zagęszczamy zasmażką z mąki.
Violka te Twoje zdjęcia normalnie są przecudowne.
OdpowiedzUsuńDania na nich prezentują się wyśmienicie :)
Dziękuję Kasiu )*
Usuń