czwartek, 6 kwietnia 2017

Wielkanocna baba drożdżowa

Jeśli nie macie pomysłu na tradycyjny wypiek wielkanocny, to proponuję Wam taką babę - smak i zapach tradycji oraz piękna ozdoba świątecznego stołu :)





Składniki:
3 szklanki mąki,
1/2 szklanki lekko ogrzanego mleka,
60 g rozpuszczonego i przestudzonego masła (ewentualnie margaryny),
30 g drożdży,
1/2 szklanki cukru,
1 jajko,
2 żółtka,
70 g rodzynek,
1/2 szklanki wódki,
cukier waniliowy,
skórka otarta z jednej cytryny,

Na lukier:
sok z 1 cytryny,
2 białka,
cukier puder - tyle ile przyjmie sok z cytryny i białka)

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalać wódką, odstawić na 2 godziny, odcedzić, osuszyć.
Przygotować zaczyn: drożdże, 3 łyżeczki cukru, 6 łyżeczek mąki - rozrobić dokładnie w mleku i odstawić do wyrośnięcia na około 15 - 20 minut.
Mąkę przesiać do miski, dodać pozostały cukier, cukier waniliowy, rodzynki i otartą skórkę z cytryny - wymieszać suche składniki.
Następnie dodać wyrośnięte drożdże, roztrzepane jajko i żółtka oraz rozpuszczone i przestudzone masło lub margarynę.
Całość wyrobić na gładką masę, podsypać mąką, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około godzinę - ciasto ma podwoić swoją objętość.
Po tym czasie krótko je przerobić i przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Ponownie odstawić do wyrośnięcia na 20 minut.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 40 - 45 minut.
Po wystudzeniu babkę udekorować lukrem - białka ubić z dodatkiem cukru i soku z cytryny.


2 komentarze: