piątek, 7 kwietnia 2017

Placki ziemniaczane z zielonym groszkiem, rukolą i porem

Kto nie lubi placków ziemniaczanych, no kto??? Ja nie znam ani jednej osoby, która kręciłaby nosem na cieplutkie, pachnące i chrupiące placuszki.

Urozmaicać można je w dowolny sposób - dzisiaj podrzucam Wam wersję z zielonymi dodatkami - groszkiem, rukolą i porem. Smacznego piątku :).




Składniki:

około 1,5 kg ziemniaków,
2 duże garście rukoli,
1 szklanka zielonego groszku,
jasna część dużego pora,
3 ząbki czosnku,
2 jajka,
2 łyżki mąki,
sól,
pieprz,
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Ziemniaki i czosnek obrać, umyć i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Osączyć z nadmiaru płynu - na drobnym sicie lub bawełnianej ściereczce.


Por, rukolę i groszek opłukać. Por pokroić w drobną kostkę, rukolę posiekać. Razem z groszkiem dodać do ziemniaków.


Wbić jajka, dodać mąkę oraz przyprawy - dokładnie wymieszać.


Na rozgrzany na patelni olej nakładać dużą łyżką ciasto - smażyć placki na rumiano z obu stron.


Podawać na gorąco z jogurtem lub gęstą śmietaną.


1 komentarz:

  1. Oj lubię placki ziemniaczane, lubię:) Takiej wersji jeszcze nie próbowałam.
    Aż "ślinka leci". Dziękuję za przepis.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń