środa, 12 kwietnia 2017

Babka na mleku skondensowanym

Dzisiaj, jeszcze na chwilkę przed świętami, proponuję Wam następną prostą, smaczną i wilgotną babkę, tym razem o lekko karmelowym smaku. 

Jednocześnie już dzisiaj Życzę Wam spokojnych, radosnych i oczywiście sytych świąt Wielkiej Nocy! My spędzamy je tym razem poza granicami Polski :).



Składniki:
250 g mąki tortowej,
250 g masła,
100 g cukru,
200 ml słodzonego skondensowanego mleka,
4 jajka,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
cukier waniliowy,
cukier puder do posypania

Sposób przygotowania:
Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać mleko skondensowane i dalej ucierać. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia - dodawać partiami do masy na przemian z jajkami stale ucierając. Ciasto przełożyć do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 50 - 55 minut ( do suchego patyczka). Wystudzoną babkę posypać cukrem pudrem.


1 komentarz: