Od czegoś należałoby zacząć, a ja zaczynam od poplątania z pomieszaniem....
Uwielbiamy sałatkę gyros, więc postanowiłam wpakować ją do calzone :) Gyrosik w pysznym drożdżowym cieście :)
Składniki
Na ciasto:
450 g mąki pszennej,
15 g świeżych drożdży,
1 łyżeczka soli,
250 ml ogrzanego mleka,
50 ml letniej wody,
2 łyżki oliwy,
Na farsz:
500 g piersi z kurczaka,
1/2 główki kapusty pekińskiej,
puszka kukurydzy,
2 średniej wielkości czerwone cebule,
250 g pieczarek,
przyprawa do gyrosa,
Dodatkowo:
sos czosnkowy, dowolne zioła do posypania calzone, 1 jajko do posmarowania
Sposób przygotowania
Drożdże rozrobić w mleku. Do miski przesiać mąkę, dodać
rozrobione drożdże, oliwę, sól i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić
do wyrośnięcia na ok 1,5 godziny.
W tym czasie przygotować farsz. Pierś kurczaka opłukać i
pokroić w niedużą kostkę. W garnuszku rozrobić opakowanie przyprawy do gyrosa z
125 ml wody. Mięso wrzucić na patelnię ( bez dodatku tłuszczu do smażenia) i
smażyć do momentu aż cała woda odparuje. Po tym czasie wlać rozrobiona
przyprawę i smażyć, mieszając co jakiś czas do momentu aż mięso będzie
całkowicie suche. Patelnię zdjąć z ognia, a mięso przełożyć do miski.
Pieczarki umyć, pokroić w paski i krótko podsmażyć na
patelni ( do momentu aż zaczną puszczać sok). Zdjąć z patelni.
Kapustę pekińską drobno pokroić, cebulę w ćwiartki i piórka.
Kukurydzę odcedzić. Połączyć wszystkie składniki farszu.
Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 równe części i uformować z
nich w dłoniach placki.
Rozwałkować na okręgi o średnicy około 25 cm.
Placki posmarować sosem czosnkowym ( ja użyłam gotowego,
kupnego ). Na każdy placek nakładać farsz, złożyć wpół, docisnąć i zawinąć
brzegi. Ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Posmarować
roztrzepanym jajkiem, nakłuć widelcem i posypać ziołami.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 - 180 stopni i piec
do czasu aż ciasto pięknie się zrumieni ( ok 25 - 30 minut, w zależności od
piekarnika). Podawać gorące.
Dobrze zaczynasz , gratuluję . Blog ładny, przejrzysty ,dobrze sie czyta. Zdjecia świetne .
OdpowiedzUsuńCalzone bardzo smacznie przygotowane.Pozdrawiam
Dziękuję ślicznie :)
OdpowiedzUsuń