Wariacji na temat pierogów ruskich jest tyle ilu gotujących. U mnie wprosił się jarmuż i mięso z piersi kurczaka (można je zastąpić czym tylko chcecie - boczusiem, mielonym, rybą i co tam w kotle komu zagra). Te moje naprawdę zasmakowały nawet czterolatce - następnym razem zrobię podwójną porcję bo i już studentka się dopytuje ;).
Składniki:
Farsz:
300 - 350 g liści jarmużu,
200 g twarogu półtłustego,
200 g piersi z kurczaka,
2 duże ziemniaki,
1 duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku,
majeranek,
olej do smażenia
Ciasto na pierogi:
1/2 kg mąki pszennej,
1 małe jajko,
1 łyżeczka soli,
1 łyżka oleju lub oliwy,
około 250 ml gorącej wody
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać i ugotować w posolonej wodzie. Przestudzić i wycisnąć przez praskę.
Twaróg rozdrobnić widelcem i dodać do ziemniaków .
Pierś opłukać i pokroić w bardzo drobną kostkę.
Cebulę i czosnek obrać - również drobno pokroić.
Liście jarmużu oczyścić z włókien, opłukać i posiekać.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso, przyprawić solą, pieprzem i paprykami - podsmażyć. Następnie dodać cebulę, czosnek oraz jarmuż i majeranek - całość dusić do czasu aż mięso będzie miękkie.
Przełożyć do twarogu i ziemniaków.
Farsz dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku.
Ciasto:
Do miski wsypać mąkę, sól, wlać olej i wbić jajko - wymieszać. Dodać gorącą wodę i całość wyrobić na elastyczne ciasto (gdyby ciasto było za luźne to podsypać je mąką i jeszcze wyrobić). Ciasto odstawić aby przestygło "odpoczęło".
Ciasto cienko rozwałkować, wykroić krążki i napełnić farszem, skleić.
W dużym garnku zagotować wodę z dodatkiem soli i oleju. Na wrzątek wrzucać partiami pierogi i ugotować.
Wyjąć z garnka na cedzak i przelać zimną wodą.
Podawać takie prosto z wody lub podsmażyć na patelni i okrasić tłuszczem.
Ja uwielbiam pierogi i kluski - nic mnie bardziej nie zachwyca! :)
OdpowiedzUsuńMyślę że i taki na pewno by mi smakowały!
Naprawdę warte wypróbowania :). Serdecznie pozdrawiam.
Usuńpyszne
OdpowiedzUsuń