Dopiero początek czerwca, a ja już chciałabym aby to była końcówka miesiąca - nie mogę doczekać się sezonu jagodowego! Póki co opróżniam zamrażakę i podrzucam Wam mięciutkie i wilgotne ciasto z tymi owocami, któremu winno nadaje nieco intrygującego posmaku.
Zapraszam :)
Składniki:
250 g mąki tortowej,
200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego),
300 g cukru,
150 g miękkiego masła,
4 jajka,
60 g kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 czubata szklanka jagód + do dekoracji
Polewa:
tabliczka białej czekolady,
2 łyżki naturalnego miodu
Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.
Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą.
Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek , ale tą porcję ciasta możemy upiec w dużej tortownicy).Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 - 45 minut. Wystudzić.
Przygotować polewę: czekoladę połamać na kostki i razem z miodem rozpuścić w kąpieli wodnej.
Wystudzone ciasto udekorować polewą i jagodami.
Wspaniałe ciacho :-)
OdpowiedzUsuńJa też czekam na jagody, teraz korzystam z sezonu truskawkowego. Zapraszam w odwiedzinki do mnie:)
OdpowiedzUsuń