środa, 3 czerwca 2015

Czekoladowe ciasto na winie - z jagodami

Dopiero początek czerwca, a ja już chciałabym aby to była końcówka miesiąca - nie mogę doczekać się sezonu jagodowego! Póki co opróżniam zamrażakę i podrzucam Wam mięciutkie i wilgotne ciasto z tymi owocami, któremu winno nadaje nieco intrygującego posmaku.

Zapraszam :)




Składniki:

250 g mąki tortowej,

200 ml czerwonego wina (użyłam półsłodkiego),

300 g cukru,

150 g miękkiego masła,

4 jajka,

60 g kakao,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 czubata szklanka jagód + do dekoracji

Polewa:
tabliczka białej czekolady,
2 łyżki naturalnego miodu

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia.

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do masy dodawać po jednym jajku i dalej ucierać.

Do tak przygotowanej masy wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia oraz wlać wino - miksować do chwili aż składniki dokładnie się połączą.

Na koniec wsypać jagody i delikatnie wymieszać.

Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem i wysypanej kakao formy (ja użyłam dwóch średnich keksówek , ale tą porcję ciasta możemy upiec w dużej tortownicy).Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 40 - 45 minut. Wystudzić.

Przygotować polewę: czekoladę połamać na kostki i razem z miodem rozpuścić w kąpieli wodnej.

Wystudzone ciasto udekorować polewą i jagodami.


2 komentarze:

  1. Ja też czekam na jagody, teraz korzystam z sezonu truskawkowego. Zapraszam w odwiedzinki do mnie:)

    OdpowiedzUsuń