czwartek, 4 czerwca 2015

Kurczak duszony w pietruszce i w porze

Dzisiaj bardzo aromatyczny i delikatny kurczak, który rozpływa się w ustach. Połączenie smakowe dla tych, którzy lubią pietruszkę i por tak jak ja :). Nie wariowałam z przyprawami, raczej postanowiłam ograniczyć je do minimum, chciałam żeby smak i zapach warzyw dominował. 

W efekcie mieliśmy pyszne, delikatne i bardzo, naprawdę bardzo soczyste mięsko na obiad ze sporą ilością sosu.



Składniki:

1 tuszka z kurczaka (około 1,5 kg),

4 pietruszki,

2 duże jasne części z pora,

sól,

pieprz,

przyprawa do kurczaka,

suszona natka pietruszki,

ziele angielskie,

3 - 4 łyżki oliwy,


Sposób przygotowania:

Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć.

Natrzeć solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki i niewielką ilością przyprawy do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.

Pietruszkę i por oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz natką pietruszki. Wymieszać.

Kurczaka układać na przemian partiami z warzywami w dużym żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą, dodać ziele angielskie i przykryć pokrywą. 


Kurczaka wstawić do nagrzanego do około 180 - 190 stopni piekarnika. Dusić około godziny. Pod koniec zdjąć pokrywę, rozgarnąć por i pietruszkę - mięso delikatnie się zrumieni.

W trakcie duszenia powstanie spora ilość sosu, który można później zaprawić.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz