Kurczak duszony w pietruszce i w porze
Dzisiaj bardzo aromatyczny i delikatny kurczak, który rozpływa się w ustach. Połączenie smakowe dla tych, którzy lubią pietruszkę i por tak jak ja :). Nie wariowałam z przyprawami, raczej postanowiłam ograniczyć je do minimum, chciałam żeby smak i zapach warzyw dominował.
W efekcie mieliśmy pyszne, delikatne i bardzo, naprawdę bardzo soczyste mięsko na obiad ze sporą ilością sosu.
Składniki:
1 tuszka z kurczaka (około 1,5 kg),
4 pietruszki,
2 duże jasne części z pora,
sól,
pieprz,
przyprawa do kurczaka,
suszona natka pietruszki,
ziele angielskie,
3 - 4 łyżki oliwy,
Sposób przygotowania:
Kurczaka umyć, podzielić na części i osuszyć.
Natrzeć solą, pieprzem, suszoną natką pietruszki i niewielką ilością przyprawy do kurczaka. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny.
Pietruszkę i por oczyścić, umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą pieprzem, przyprawą do kurczaka oraz natką pietruszki. Wymieszać.
Kurczaka układać na przemian partiami z warzywami w dużym żaroodpornym naczyniu. Całość polać oliwą, dodać ziele angielskie i przykryć pokrywą.
Kurczaka wstawić do nagrzanego do około 180 - 190 stopni piekarnika. Dusić około godziny. Pod koniec zdjąć pokrywę, rozgarnąć por i pietruszkę - mięso delikatnie się zrumieni.
W trakcie duszenia powstanie spora ilość sosu, który można później zaprawić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz