środa, 17 czerwca 2015

Zrazy wołowe w sosie paprykowo pomidorowym


Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą.





Składniki:

Zrazy:

600 g rostbefu wołowego,

100 g boczku,

2 średniej wielkości korniszony,

2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych),

5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej),

sól,

pieprz,

majeranek,

olej do smażenia

Sos:

2 czerwone papryki,

2 cebule (użyłam czerwonych),

3 ząbki czosnku,

2 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 kostki wołowe,

sól,

pieprz,

słodka papryka mielona,

ostra papryka mielona,

majeranek,

ziele angielskie,

liść laurowy,

2 łyżki mąki


Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. 

Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek i ogórki pokroić w paski o długości około 5 cm.
Na plastrach rostbefu ułożyć boczek, ogórki i cebulę. 

Plastry ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami.

Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim zrazy z obu stron.

Przełożyć do garnka i zalać wodą (ma lekko przykryć mięso). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostki wołowe. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 30 minut.

Pod koniec gotowania wyjąć zrazy, a sos  zaprawić mąką roztartą w niewielkiej ilości odebranego sosu.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz