Dzisiaj na stole tradycyjne zrazy wołowe z boczkiem, ogórkiem i cebulką w pysznym sosie paprykowo pomidorowym. Tym razem podałam je z młodymi ziemniaczkami, ale świetnie smakują również z jakąkolwiek kaszą.
Składniki:
Zrazy:
600 g rostbefu wołowego,
100 g boczku,
2 średniej wielkości korniszony,
2 średniej wielkości cebule (użyłam czerwonych),
5 - 6 łyżeczek musztardy (użyłam sarepskiej),
sól,
pieprz,
majeranek,
olej do smażenia
Sos:
2 czerwone papryki,
2 cebule (użyłam czerwonych),
3 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
2 kostki wołowe,
sól,
pieprz,
słodka papryka mielona,
ostra papryka mielona,
majeranek,
ziele angielskie,
liść laurowy,
2 łyżki mąki
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, pokroić na plastry, osuszyć i rozbić tłuczkiem. Każdy plaster posmarować musztardą, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem.
Cebulę obrać i pokroić w piórka. Boczek i ogórki pokroić w paski o długości około 5 cm.
Na plastrach rostbefu ułożyć boczek, ogórki i cebulę.
Plastry ciasno zwinąć i spiąć wykałaczkami.
Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć na nim zrazy z obu stron.
Przełożyć do garnka i zalać wodą (ma lekko przykryć mięso). Dodać ziele angielskie, liść laurowy i kostki wołowe. Zagotować i zmniejszyć ogień. Dusić pod przykryciem około godziny, systematycznie dolewając wody w razie potrzeby.
Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, cebulę i czosnek obrać. Warzywa pokroić w drobną kostkę i razem z koncentratem pomidorowym dodać do sosu. Całość doprawić solą, pieprzem i majerankiem. Gotować na małym ogniu jeszcze przez około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz