piątek, 5 czerwca 2015

Szaszłyki drobiowo warzywne z nutą mięty

Długi weekend trwa, nareszcie dopisała pogoda - grzechem by było nie rozpalić grilla ;).Dzisiaj kolorowe, niskokaloryczne szaszłyki z delikatną nutką mięty.

 Zapraszam!


Składniki:

500 g piersi z kurczaka,

1 nieduży bakłażan lub cukinia,

1 czerwona papryka,

1 żółta papryka,

3 łyżki marynowanej cebulki,

przyprawa ziołowa do grillowanego mięsa,

sól,

Marynata:

3 łyżeczki musztardy sarebskiej,

1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,

2 łyżki oliwy,

9 - 10 liści mięty,

przyprawa ziołowa do grillowanego mięsa,

sól

Sposób przygotowania:

Pierś opłukać, osuszyć, pokroić w grubą kostkę i przełożyć do miski. Do mięsa dodać drobno posiekane liście mięty i przemieszać. Dołożyć musztardę, koncentrat pomidorowy, oliwę, sól i ziołową przyprawę do grilla - wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Miskę z mięsem odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.


Po wyjęciu mięsa z lodówki przygotować warzywa. Cebulkę odcedzić z zalewy. Bakłażana i obie papryki umyć, oczyścić i pokroić - paprykę w kostkę bakłażana w plasterki i półplasterki. Wszystkie składniki przełożyć do miseczki, oprószyć solą i ziołową przyprawą. Odstawić na kilka minut.


Na patyczki nadziewać na przemian mięso i warzywa. Szaszłyki ułożyć na tacce. Grillować równomiernie ze wszystkich stron.



4 komentarze:

  1. Narobiłaś mi smaka ale jak na razie muszę poczekać i delektować się szpitalnym jedzeniem

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Współczuję....masz tak samo jak moja Mama...Serdecznie pozdrawiam i życzę powrotu do zdrowia!

      Usuń
  2. Bardzo lubię takie szaszłyki! Na niedzielę planuję zrobić tylko na życzenie męża dam mięso z szynki

    OdpowiedzUsuń