poniedziałek, 10 sierpnia 2015

Roladki ze schabu z czosnkiem niedźwiedzim w pikantnym sosie warzywno grzybowym

Dzisiaj w mojej kuchni zaczął się generalny remont, więc wczorajszy obiad był ostatnim w tym miesiący jadłem ugotowanym  w normalnych warunkach. Teraz będę gotowała w spartańskich warunkach - w holu na piętrze. Cóż, trzeba będzie się przemęczyć i przetrwać te kuchenne rewolucje :). 

Póki co postaram się uzupełniać bloga starymi przepisami i może w końcu wrzucę tu moje dziergotki i inne violetkowe bałagany, bo przecież nie tylko w kuchni miało być. 

A teraz czas na roladki w pysznym sosie, które przygotowałam na niedzielny obiad. Zapraszam!

Składniki:

Na roladki:

600 g schabu bez kości,

6 plasterków żółtego sera,

sól,

pieprz,

czosnek niedźwiedzi,

2 - 3 jajka,

bułka tarta,

olej do smażenia

Na sos:

czerwona słodka papryka,

żółta słodka papryka,

papryczka chili,

3 cebule,

400 g pieczarek lub grzybów leśnych,

łyżka czosnku w oleju z ziołami (można zastąpić 4 ząbkami świeżego i dodać do sosu wcześniej),

łyżka marynowanych cebulek,

3 korniszony,

2,5 szklanki soku pomidorowego lub 2,5 szklanki wody + 2 łyżki koncentratu pomidorowego,

2 łyżki ostrego ketchupu,

czubata łyżka pasty ajvar,

sól,

pieprz,

ostra papryka w proszku,

słodka papryka w proszku,

odrobina majeranku,

ziele angielskie, 

liść laurowy,

przyprawa do zup i sosów w płynie, 


Sposób przygotowania:

Słodkie papryki oczyścić z nasion, opłukać, pokroić w paseczki, papryczkę chili w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka, pieczarki w ćwiartki, korniszony w paseczki. Czosnek i cebulkę odcedzić z zalewy. W garnku rozgrzać olej, wrzucić pieczarki, cebulę, słodką i ostrą paprykę. Dodać przyprawy, podsmażyć, zredukować ogień i dusić pod przykryciem około 10 minut.


Następnie dodać sok pomidorowy, ketchup, ajvar, przemieszać i dusić jeszcze przez 10 minut. 


Pod koniec gotowania do sosu dodać korniszony, marynowaną cebulkę i czosnek.

 Chwilę pogotować, w razie potrzeby doprawić jeszcze do smaku przyprawą do zup i sosów w płynie. Zdjąć z ognia.



Schab pokroić w plastry i cienko roztłuc, oprószyć solą i pieprzem z obu stron. Na kotletach ułożyć po plasterku sera i posypać czosnkiem niedźwiedzim. 


Zwinąć w roladki, spiąć wykałaczkami, umoczyć w skłóconym jajku, obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z wszystkich stron na rumiano. 


 Zdjąć z patelni i wyjąć wykałaczki. Roladki przekroić na pół i przełożyć do gorącego sosu.

Życzę smacznego :)

3 komentarze:

  1. Pysznie doprawione :)
    Takie roladki musza być przepyszne, idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szukałam dania na powitanie gości i trafiłam na owe roladki. Najpierw musiałam się zaopatrzyć w czosnek niedźwiedzi i przystąpiłam dzisiaj do dzieła z pozostałymi składnikami oczywiście. Wszystko szybko poszło i udało się. Potrawa jest rozgrzewająca i zaskakująco PYSZNA. Dziekuję Violcia...

    OdpowiedzUsuń