niedziela, 23 sierpnia 2015

Sos borowikowo porowy z ziołami

No i zaczęło się znowu- las i grzyby :) Dzisiaj prosty i smaczny sosik pachnący ziołami. Można go również przygotować z mrożonych grzybów. 

Zapraszam






Składniki:
300 g borowików,
1 duży por (jasna część),
2 ząbki czosnku,
50 ml białego wina (użyłam półwytrawnego),
1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
sól,
pieprz,
świeży tymianek i rozmaryn

Sposób przygotowania:
Grzyby i por oczyścić, opłukać i pokroić. Czosnek obrać. Na patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim por i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dolać wino i chwilę smażyć. Dorzucić grzyby, doprawić solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Smażyć około 15 minut. Śmietankę rozrobić z niewielką ilością odebranego sosu – wlać na patelnię i zagotować. Na koniec dodać świeży tymianek i rozmarym. Gotowe :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz