No i zaczęło się znowu- las i grzyby :) Dzisiaj prosty i smaczny sosik pachnący ziołami. Można go również przygotować z mrożonych grzybów.
Zapraszam
Składniki:
300 g borowików,
1 duży por (jasna część),
2 ząbki czosnku,
50 ml białego wina (użyłam półwytrawnego),
1/3 szklanki słodkiej śmietanki,
sól,
pieprz,
świeży tymianek i rozmaryn
Sposób przygotowania:
Grzyby i por oczyścić, opłukać i pokroić. Czosnek obrać. Na
patelni rozgrzać masło i podsmażyć na nim por i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dolać wino i chwilę smażyć. Dorzucić grzyby, doprawić solą oraz świeżo
zmielonym pieprzem. Smażyć około 15 minut. Śmietankę rozrobić z niewielką ilością
odebranego sosu – wlać na patelnię i zagotować. Na koniec dodać świeży
tymianek i rozmarym. Gotowe :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz