piątek, 10 lutego 2017

Najlepsza babka cytrynowa (z kokosem)

Bez tej babki nie ma w naszym domu świąt Wielkiej Nocy. Z piętnaście lat z okładem ją piekę, a przepis dostałam od mojej teściowej. Babka nie wysycha i jest taka, no nie wiem jak określić...chyba zwarta i mięsista. Zdecydowanie dzisiaj nie powinnam nic pisać...ale Asia "Z kuchni w czekoladzie"jakieś parę dni temu pochwaliła się cytrynową babeczką i mi się wtedy żarówka zapaliła, że ja jeszcze na bloga nie dodałam mojej :)

Uważam, że jest to najlepsza babka na świecie, zarówno ciacho jak i teściowa Bożenka :):):) (chyba kolejność inna powinna być :D ). Złota kobieta, wierzcie mi...

Znalazłam tylko jedno zdjęcie wypieku ale za to jakie ukwiecone...nie wiem czym bardziej mi pachnie - cytryną czy fiołkami ;) Kiedy przyjdzie wiosna??? Nie mogę się już doczekać, zimy mam serdecznie dość!



Składniki:

2 szklanki mąki tortowej,
1 szklanka cukru,
6 żółtek,
250 g miękkiego masła,
2 łyżki wiórków kokosowych,
2 łyżki oleju,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cytryna,
1 kieliszek spirytusu (50 ml),

Sposób przygotowania:

W makutrze lub w robocie kuchennym utrzeć masło z cukrem na puch. Następnie, stale ucierając do masy dodawać po jednym żółtku.
Dodać wiórki kokosowe, sok z cytryny i otartą skórkę. Stale ucierając wlać olej oraz spirytus. 
Do osobnego naczynia przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Partiami dodawać do masy - powoli i długo ucierać.
Formę do babki porządnie wysmarować tłuszczem i oprószyć mąką, przełożyć do niej ciasto.
Babkę piec w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku (funkcja góra - dół)  przez 50 - 55 minut. Proces pieczenia kontrolować - w razie potrzeby, pod koniec pieczenia babkę przykryć folią do pieczenia (lubi się zbytnio zrumienić).
Po upieczeniu babkę wystudzić, wyjąć z formy i udekorować. Ja ją lukruję i dodatkowo posypuję wiórkami kokosowymi, ale wystarczy ją oprószyć cukrem pudrem.

Tyle w temacie babki, a teraz......przyszły nowe preparaty i nie tylko :D Jupi!!!


Jutro zjeżdża do domu studencina po zaliczonej sesji, więc zacznie się wspólna zabawa!!! (morda się jej ucieszyła gdy przesłałam to zdjęcie).

Serdecznie Wszystkim dziękuję za odwiedziny i komentarze, pozdrawiam i życzę udanego weekendu :). 

17 komentarzy:

  1. Ależ ona pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  2. Babeczka wygląda bardzo apetycznie. Wiosną zapachniało dzięki fiołkom . Pozdrawiam serdecznie. Monika.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda!
    Ja bym się też cieszyła na taką zabawę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Smakowicie wygląda :) Pozdrawiam cieplutko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziękuję Kochane i pozdrawiam Was serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniale wyrosła, piękna babeczka! A zestaw do decupage? Oj pobawiłabym się z Wami!

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudna babeczka.
    Rzeczywiście, aż wiosna zapachniało!
    :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Witam, czy spirytus jest konieczny? Można go czyms zastąpić? Nie mam w domu alkoholu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja zawsze daję, ale jeśli nie miałabym alkoholu to też nic by się nie stało :). Pozdrawiam i dziękuję za odwiedziny :)

      Usuń
  9. Babeczka wygląda smakowicie i ... wiosennie!
    Takie zakupy lubię najbardziej - sama dziś zamówiłam małe co nieco mediowe.
    Cieplutko pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  10. Wowwww ! Same śliczności ! Pozdrawiam cieplutko <3

    OdpowiedzUsuń
  11. babka wygląda świetnie, te fiołeczki cudownie już nastrajają wiosennie:) jeśli chodzi o materiał w owieczki, o który pytałaś- udało mi się kupić resztki z firmy, która szyje pościele, nie widziałam takiego "z metra". Mam jeszcze kilka kawałków ale na zielonym tle, gdybyś chciała mogę się podzielić:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ślicznie, ale ja potrzebowałabym naprawdę duuużo :). Poszukam czegoś w taki deseń jak u Ciebie na necie, może coś upatrzę :)

      Usuń
  12. Wygląda pięknie i niesamowicie smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Babeczka mega smakowicie wygląda! :)

    OdpowiedzUsuń