piątek, 7 kwietnia 2017

Prosta babka na kisielach malinowych

Babka niezwykle prosta w przygotowaniu, do tego smaczna, wilgotna i niesamowicie pachnąca. Do jej przygotowania wykorzystałam stary przepis mojej mamy na babkę na kisielach cytrynowych.


Składniki:
130 g mąki pszennej (1 szklanka),
150 g cukru (niepełna szklanka),
5 jajek,
margaryna do pieczenia (250 g),
5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
dowolna polewa do udekorowania ciasta

Sposób przygotowania:
Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę nadal ubijać ma małych obrotach miksera i stopniowo, na przemian, dodawać kisiele oraz wystudzoną margarynę. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40 – 45 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i udekorować polewą.


Taka bardzo prosta babeczka :)

5 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie :) Pozwoliłam sobie spisać przepis i na pewno spróbuję :)Pozdrawiam cieplutko. Monika.

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepis warty spróbowania;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Polecam przepis :) bardzo pyszna babka :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyprubije na Wielkanoc bo wyglada dobrze i napewno smaczna

    OdpowiedzUsuń
  5. Upiekłam babkę, ale w wersji cytrynowej, bo moja rodzina taką woli , ale i tak jest super ��

    OdpowiedzUsuń