Babka niezwykle prosta w przygotowaniu, do tego smaczna, wilgotna i niesamowicie pachnąca. Do jej przygotowania wykorzystałam stary przepis mojej mamy na babkę na kisielach cytrynowych.
Składniki:
130 g mąki pszennej (1 szklanka),
150 g cukru (niepełna szklanka),
5 jajek,
margaryna do pieczenia (250 g),
5 kisieli o smaku malinowym ( bez cukru),
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 cukier waniliowy,
dowolna polewa do udekorowania ciasta
Sposób
przygotowania:
Jajka ubić z
cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodać mąkę
wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Tak przygotowaną masę nadal ubijać ma
małych obrotach miksera i stopniowo, na przemian, dodawać kisiele oraz
wystudzoną margarynę. Gotowe ciasto przelać do wysmarowanej tłuszczem i
oprószonej mąką formy. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i piec 40
– 45 minut. Ciasto wyjąć, wystudzić i udekorować polewą.
Taka bardzo prosta babeczka :)
Wygląda bardzo apetycznie :) Pozwoliłam sobie spisać przepis i na pewno spróbuję :)Pozdrawiam cieplutko. Monika.
OdpowiedzUsuńPrzepis warty spróbowania;-)
OdpowiedzUsuńPolecam przepis :) bardzo pyszna babka :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWyprubije na Wielkanoc bo wyglada dobrze i napewno smaczna
OdpowiedzUsuńUpiekłam babkę, ale w wersji cytrynowej, bo moja rodzina taką woli , ale i tak jest super ��
OdpowiedzUsuń