niedziela, 1 marca 2015

Wieprzowy gulasz na piwie.

Gulasz z delikatnym akcentem piwa i imbiru.




Składniki:
700 – 800 g wieprzowego mięsa gulaszowego,
1 pietruszka,
1 marchewka,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
kostka mięsna,
sól,
pieprz,
ostra i słodka papryka w proszku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
imbir,
300 ml piwa,
olej lub smalec,
czubata łyżka mąki

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, pokroić w kostkę, oprószyć solą i pieprzem.
W rondlu rozgrzać olej lub smalec, wrzucić mięso i podsmażyć.

Marchew, pietruszkę, cebulę oraz czosnek obrać, pokroić w kostkę i dodać do mięsa. Całość zalać piwem, dodać kostkę mięsną i resztę przypraw. Rondel przykryć, zredukować ogień.

Całość gotować do czasu aż mięso będzie miękkie, a pod koniec gotowania zaprawić mąką rozrobioną w niewielkiej ilości wody. W razie potrzeby gulasz jeszcze doprawić.



Smacznego!

3 komentarze: