Szybki i bardzo smaczny obiad lub kolacja.
Przepis z książki kucharskiej, troszeczkę przez mnie
zmodyfikowany :)
Składniki:
500 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa),
0,5 l soku pomidorowego,
1łyżka koncentratu pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki sera mascarpone,
100 g startego żółtego sera,
pęczek bazylii,
łyżeczka suszonego oregano,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
opakowanie makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną
oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie
obsmażyć.
Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać.
Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie
dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć z ognia.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Makaron
wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Smacznego!
Składniki:
500 g mięsa mielonego ( u mnie łopatka wieprzowa),
0,5 l soku pomidorowego,
1łyżka koncentratu pomidorowego,
2 ząbki czosnku,
2 łyżki sera mascarpone,
100 g startego żółtego sera,
pęczek bazylii,
łyżeczka suszonego oregano,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
opakowanie makaronu spaghetti
Sposób przygotowania:
Czosnek przecisnąć przez praskę i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Dodać mięso mielone, sól, pieprz, słodką paprykę, oregano i dokładnie obsmażyć.
Następnie dodać sos pomidorowy, koncentrat i posiekaną bazylię. Wymieszać.
Gotować na małym ogniu przez około 20 minut. Po tym czasie
dodać mascarpone, dokładnie wymieszać i jeszcze chwilę gotować. Zdjąć z ognia.
Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu.
Makaron wyłożyć na talerze, polać sosem i posypać startym żółtym serem.
Smacznego!
Uwieeelbiam spaghettii, ale wersji z mascarpone jeszcze nie jadłam. Przepis do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i w wolnej chwili zapraszam do siebie :)
Ja też nie jadłam z mascarpone, ale wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuńAle cudowne danie. Bardzo lubię makaron ale w takiej postaci jeszcze nie jadłam. Musi smakować rewelacyjnie :-)
OdpowiedzUsuń