czwartek, 7 maja 2015

Ciasto jogurtowe z czerwoną porzeczką i jagodami

Powiem krótko: proste, tanie i pyszne ciasto do kawki lub herbatki. Kto jadł jogurtowe ciacho, tego nie trzeba zachęcać :). 

A ta maluteńka kreseczka na spodzie ciasta to efekt niecierpliwości mojej bandy - zarazy wyciągnęły z piekarnika gorące ciacho :D

Smacznego!



Składniki:
3 szklanki mąki tortowej,
1,5 szklanki jogurtu naturalnego,
1 ¼ szklanki cukru,
3 duże lub 4 małe jaja,
2 czubate łyżki miękkiego masła,
1 torebka cukru waniliowego,
4 – 5 kropli zapachu waniliowego,
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
po około 300 – 350 g jagód i czerwonej porzeczki (świeżych lub mrożonych),

Sposób przygotowania:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło i jogurt – krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (25x36) i wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie owoce.
Ciasto wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec około 40 minut (do suchego patyczka).
Przed podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.


6 komentarzy:

  1. Bosko wygląda :) Nie mogę doczekać się już lata i świeżych porzeczek :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne kolory :) aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń