Powiem krótko: proste,
tanie i pyszne ciasto do kawki lub herbatki. Kto jadł jogurtowe ciacho, tego nie trzeba zachęcać :).
A ta maluteńka kreseczka na spodzie ciasta to efekt niecierpliwości mojej bandy - zarazy wyciągnęły z piekarnika gorące ciacho :D
Smacznego!
Składniki:
3
szklanki mąki tortowej,
1,5
szklanki jogurtu naturalnego,
1
¼ szklanki cukru,
3
duże lub 4 małe jaja,
2
czubate łyżki miękkiego masła,
1
torebka cukru waniliowego,
4
– 5 kropli zapachu waniliowego,
3
płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
po
około 300 – 350 g jagód i czerwonej porzeczki (świeżych lub mrożonych),
Sposób
przygotowania:
Mąkę
wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. W osobnym naczyniu utrzeć na
puszystą masę jajka z cukrem i cukrem waniliowym. Następnie dodać masło i
jogurt – krótko zmiksować. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia
blaszki (25x36) i wyrównać. Na wierzch wysypać równomiernie owoce.
Ciasto
wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra – dół) i piec
około 40 minut (do suchego patyczka).
Przed
podaniem ciasto można posypać cukrem pudrem.
Smacznie ♥
OdpowiedzUsuńPiękne!.
OdpowiedzUsuńBosko wygląda :) Nie mogę doczekać się już lata i świeżych porzeczek :)
OdpowiedzUsuńPiękne kolory :) aż chce się jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Wam bardzo :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda :)
OdpowiedzUsuń