Kolorowa, apetyczna surówka - idealna jako samodzielna przekąska.
Połączyłam sałatę, słodkie truskawki, miód i przyprawę do piernika z serem blue - efekt smakowy zaskoczył wszystkich...po prostu pycha! Całości dopełniły jadalne kwiaty, które przede wszystkim podniosły walory estetyczne surówki :)
Składniki:
3 -4 garści miksu sałat,
6 - 7 sztuk dojrzałych truskawek,
100 g sera blue,
po 1 garści kwiatów jadalnych z rodzaju: stokrotka, bratek i pierwiosnek,
4 - 5 łyżek płynnego naturalnego miodu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Świeżo zerwane kwiaty oczyścić. Ze stokrotek oberwać płatki, kwiatki pierwiosnka wyrwać z kielicha, bratki pozostawić całe.
Sałatę i truskawki opłukać i osuszyć. Z truskawek oberwać szypułki, owoce podzielić na ćwiartki.
Ser pokroić w drobną kostkę.
W kubeczku wymieszać miód z przyprawą do piernika.
W miseczkach ułożyć sałatę, ser i truskawki - całość posypać kwaitami i polać miodem.
6 - 7 sztuk dojrzałych truskawek,
100 g sera blue,
po 1 garści kwiatów jadalnych z rodzaju: stokrotka, bratek i pierwiosnek,
4 - 5 łyżek płynnego naturalnego miodu,
1 łyżeczka przyprawy do piernika
Sposób przygotowania:
Świeżo zerwane kwiaty oczyścić. Ze stokrotek oberwać płatki, kwiatki pierwiosnka wyrwać z kielicha, bratki pozostawić całe.
Sałatę i truskawki opłukać i osuszyć. Z truskawek oberwać szypułki, owoce podzielić na ćwiartki.
Ser pokroić w drobną kostkę.
W kubeczku wymieszać miód z przyprawą do piernika.
W miseczkach ułożyć sałatę, ser i truskawki - całość posypać kwaitami i polać miodem.
Aż żal zjadać te pierwiosnki :)
OdpowiedzUsuń