piątek, 2 października 2015

Tuszki flądry z patelni

Następny pyszny i prosty w przygotowaniu obiad na piątek. Właściwie to żaden przepis tylko sposób na rybkę jak ze smażalni z Kołobrzegu. Bo tutaj nie ma co kombinować - patelniaki, odrobina przypraw i cytrusowa nuta.

Kto ma dostęp do rybki prosto z kutra ten naprawdę jest szczęściarzem :). Ja do nich należę. Droga do Kołobrzegu zajmuje mi niecałą godzinę, więc po takie pyszności często się wybieram. Smak świeżej ryby a tej z marketu..., cóż "niebo a ziemia".


Składniki:
5 - 6 średniej wielkości tuszek flądry,
przyprawa do ryb,
skórka otarta z jednej cytryny,
sól,
mąka do obtoczenia,
olej

Sposób przygotowania:
Opłukane i osuszone tuszki natrzeć na zewnątrz i wewnątrz przyprawą do ryb, solą i skórką z cytryny.


Każdą tuszkę obtoczyć w mące. Smażyć na dobrze rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano (z każdej strony po około 5 minut).





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz