Szczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu pracy, to i tak bardzo często je przygotowuję – wszyscy je uwielbiamy.
Składniki:
Na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
2 – 3 łyżki mąki pszennej,
posiekany szczypiorek,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Na sos gulaszowy:
700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego,
1 słodka papryka,
1 papryczka chili,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 – 3 suszone grzyby,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
½ puszki groszku konserwowego,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
majeranek,
czubryca,
liść laurowy,
ziele angielskie,
olej do smażenia,
2 łyżki mąki pszennej
Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu pomidorowego do
sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja
tym razem pominęłam).
Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do
posypania
Sposób
przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć
solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć
mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy,
ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy. Zagotować, zredukować ogień - dusić pod
przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek,
papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę,
czosnek i słodką paprykę w paski. Podsmażyć na tym samym oleju, co mięso.
Przełożyć do garnka, dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek. Całość dusić
jeszcze przez koło 15 – 20 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec
sos zaprawić - na suchej, rozgrzanej patelni lekko przypalić mąkę, dodać do
sosu i chwilę pogotować.
Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, umyć i zetrzeć na
tarce o najmniejszych oczkach. Zlać nadmiar wody. Do masy dodać jajka, mąkę,
posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni
rozgrzać olej. Wylewać placki na całą powierzchnię patelni i smażyć na rumiano
z obu stron. Usmażone placki układać na talerzach. Na środku każdego placka
wyłożyć równomiernie sos z mięsem, placki złożyć na pół. Całość posypać drobno
pokrojonym czosnkiem lub zieleniną. Podawać z surówkami i jeśli ktoś lubi - z
kwaśną śmietaną.
Placek prezentuje się rewelacyjnie! Ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńOch jak mi właśnie tego było trzeba! Dzięki wielkie za pomysł i inspirację! Jutro takie plaki będąu mnie. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuń