niedziela, 4 października 2015

Placek ziemniaczany z gulaszem

Szczerze mówiąc w moim otoczeniu nie ma osoby, która nie zajadałaby się z apetytem plackiem po węgiersku. Choć danie jest bardzo kaloryczne i wymaga sporego nakładu pracy, to i tak bardzo często je przygotowuję – wszyscy je uwielbiamy.


Składniki:
Na placki ziemniaczane:
1 kg ziemniaków,
2 cebule,
2 ząbki czosnku,
2 jajka,
2 – 3 łyżki mąki pszennej,
posiekany szczypiorek,
sól,
pieprz,
olej do smażenia
Na sos gulaszowy:
700 g mięsa gulaszowego wieprzowego lub wołowego,
1 słodka papryka,
1 papryczka chili,
1 duża cebula,
2 ząbki czosnku,
2 – 3 suszone grzyby,
½ puszki kukurydzy konserwowej,
½ puszki groszku konserwowego,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
majeranek,
czubryca,
liść laurowy,
ziele angielskie,
olej do smażenia,
2 łyżki mąki pszennej
Opcjonalnie: czubata łyżka koncentratu pomidorowego do sosu i po łyżce gęstej, kwaśnej śmietany na każdy placek tuż przed podaniem (ja tym razem pominęłam).
Dodatkowo: drobno pokrojony czosnek lub zielenina do posypania

Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w kostkę i porządnie oprószyć solą, pieprzem, papryką oraz czubrycą. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć mięso. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać suszone grzyby, liść laurowy, ziele angielskie, majeranek i jeśli chcemy koncentrat pomidorowy.  Zagotować, zredukować ogień - dusić pod przykryciem przez około 50 minut. W międzyczasie obrać cebulę i czosnek, papryki oczyścić z gniazd nasiennych. Cebulę i papryczkę chili pokroić w kostkę, czosnek i słodką paprykę w paski. Podsmażyć na tym samym oleju, co mięso. Przełożyć do garnka, dodać odcedzoną z zalewy kukurydzę i groszek. Całość dusić jeszcze przez koło 15 – 20 minut, w razie potrzeby jeszcze doprawić. Na koniec sos zaprawić - na suchej, rozgrzanej patelni lekko przypalić mąkę, dodać do sosu i chwilę pogotować.

Ziemniaki, cebulę i czosnek obrać, umyć i zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach. Zlać nadmiar wody. Do masy dodać jajka, mąkę, posiekany szczypiorek oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Wylewać placki na całą powierzchnię patelni i smażyć na rumiano z obu stron. Usmażone placki układać na talerzach. Na środku każdego placka wyłożyć równomiernie sos z mięsem, placki złożyć na pół. Całość posypać drobno pokrojonym czosnkiem lub zieleniną. Podawać z surówkami i jeśli ktoś lubi - z kwaśną śmietaną.


2 komentarze:

  1. Placek prezentuje się rewelacyjnie! Ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Och jak mi właśnie tego było trzeba! Dzięki wielkie za pomysł i inspirację! Jutro takie plaki będąu mnie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń