Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem, z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem.
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1, 5 szklanki maślanki,
2 jaja,
2 łyżki cukru,
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka cukru waniliowego,
szczypta soli,
olej do smażenia
Sposób
przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i
cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do
pieczenia. Dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie
wymieszać łyżką.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć
placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu
na ręczniku papierowym.
Można dodać owoce np. Jabłka do środka?
OdpowiedzUsuńOczywiście :)
UsuńZajebiscie smaczne ��
OdpowiedzUsuń