Jeśli mamy ugotowane ziemniaki, to przygotowanie pierożków zajmie nam kilka chwil. Polecam je jako główne danie obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana.
Składniki:
Ciasto:
1,5 kg ziemniaków,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
6 łyżek mąki pszennej,
2 jajka,
sól
Farsz:
500g pieczarek lub innych grzybów,
1 cebula,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta,
olej
Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać,
umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie
mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto.
Cebulę i pieczarki
pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i
podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić.
Ciasto wyłożyć na
wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje
farszu i zlepić brzegi (docisnąć).
Pierożki delikatnie
obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano.
Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno -
jako przekąska do barszczu czerwonego.
Mmmm, z pewnością pyszne)))
OdpowiedzUsuńdzisiaj robię :)
OdpowiedzUsuńSmakowite :)
OdpowiedzUsuńJa jeszcze dodaję kiełbasę albo mięso mielone mega pyszne :)
OdpowiedzUsuń