piątek, 2 października 2015

Ziemniaczane, panierowane pierożki z pieczarkami

Jeśli mamy ugotowane ziemniaki, to przygotowanie pierożków zajmie nam kilka chwil. Polecam je jako główne danie obiadowe lub pyszną, chrupiącą przekąskę do barszczu. To będzie miła dla podniebienia odmiana.



Składniki:
Ciasto:
1,5 kg ziemniaków,
6 łyżek mąki ziemniaczanej,
6 łyżek mąki pszennej,
2 jajka,
sól
Farsz:
500g pieczarek lub innych grzybów,
1 cebula,
3 łyżki masła,
sól,
pieprz
Dodatkowo:
bułka tarta,
olej

Sposób przygotowania:
Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Odcedzić, wystudzić i zemleć. Dodać obie mąki, jajka i wyrobić elastyczne ciasto.

Cebulę i pieczarki pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzane masło, doprawić solą oraz pieprzem i podsmażyć (do czasu odparowania płynów). Przestudzić.
Ciasto wyłożyć na wysypaną mąką stolnicę, rozwałkować. Szklanką wykroić placuszki, nałożyć porcje farszu i zlepić brzegi (docisnąć).

Pierożki delikatnie obtoczyć w bułce tartej i usmażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. 


Podawać gorące z porcją kwaśnej śmietany. Świetnie smakują również na zimno - jako przekąska do barszczu czerwonego.


4 komentarze: