niedziela, 4 października 2015

Zupa ogórkowa z groszkiem i czosnkowymi grzankami

Zupa, która gości najczęściej na naszym stole. Tym razem wersja z groszkiem i grzankami.


Składniki:
porcja rosołowa,
marchew,
pietruszka,
kawałek selera,
5 – 6 ziemniaków,
3 ząbki czosnku,
słoiczek przecieru ogórkowego,
1szklanka groszku (świeżego lub mrożonego),
grzanki czosnkowe (gotowe lub własnej roboty),
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowy,
majeranek,
kostka rosołowa,
4 – 5 łyżek śmietany

Sposób przygotowania:
Porcję rosołową opłukać, włożyć do garnka i zalać około 4 l zimnej wody. Zagotować, zmniejszyć ogień i zszumować. Dodać kostkę rosołową, ziele angielskie, liść laurowy, sól i pieprz.
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i dodać do wywaru – najpierw podgotowujemy marchew, pietruszkę i seler, później dodajemy ziemniaki. Gdy warzywa będą prawie miękkie do zupy dołożyć przecier z ogórków, groszek, posiekane ząbki czosnku i majeranek. Chwilę jeszcze pogotować i zaprawić śmietanką. W razie konieczności zupę doprawić do smaku przyprawą do zup w płynie. Podawać z grzankami czosnkowymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz