wtorek, 4 kwietnia 2017

Cygańska potrawka ze skrzydełkami

Uwielbiam te smaki :). Sos jest wprost obłędny i tak na dobrą sprawę można w nim przygotować każde mięsko (rybę również). Oj i tak po przerwie dzielę się z Wami przepisami - znowu zaległymi ;). Życzę Wam smacznego!



Składniki:
1 kg skrzydełek z kurczaka,
sól,
pieprz,
majeranek,
ostra i słodka papryka w proszku,
przyprawa do zup i sosów w płynie (maggi),
liść laurowy,
ziele angielskie,
olej do smażenia

Sos:
Zalewa:
1 szklanka wody,
mały słoiczek koncentratu pomidorowego (200g),
1/2 szklanki pikantnego ketchupu,
sól,
pieprz,
ostra i słodka papryka w proszku
Dodatkowo:
1/2  słodkiej papryki czerwonej,
1/2 słodkiej papryki żółtej,
1 mała papryczka chili,
250 g pieczarek,
2 ogórki konserwowe,
2 duże cebule,
3 duże ząbki czosnku,

Sposób przygotowania:
Skrzydełka opłukać, osuszyć i oprószyć solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, skropić maggi, dodać liść laurowy, ziele angielskie - odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin.

Tak przygotowane skrzydełka obsmażyć z obu stron na patelni i przełożyć je do dużego żaroodpornego naczynia.


Pieczarki oraz warzywa oczyścić i pokroić w słupki. Wyłożyć na skrzydełka.


Z wody, koncentratu, ketchupu oraz przypraw przygotować sos,dokładnie wymieszać.


Sosem zalać skrzydełka i pozostałe składniki.


Naczynie z potrawką przykryć pokrywą i wstawić do nagrzanego do około 200 stopni piekarnika. Piec około 70 - 80 minut.
Podawać z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chlebkiem - co kto woli :).


Smacznego :)

2 komentarze:

  1. Mniam! wszystko co z papryką, pieczarkami i pomidorami jest pyszne. Ja podobne danie robie z udkami. Dodaje jeszcze pokrojone w kosteczke ziemniaki. Pieke wszystko, a na koniec dodaje przecier i zapiekam. Danie Jednogarnkowe:)
    Pozdrawiam wiosennie.

    OdpowiedzUsuń