Pikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować.
Składniki:
6
pałek z kurczaka,
300g
niedużych pieczarek,
150
g groszku (użyłam mrożonego),
150
g marchewki (użyłam mrożonej),
3
ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
słodka
papryka w proszku,
ostra
papryka w proszku,
maggi,
suszona
natka pietruszki,
5
łyżek oleju.
Sposób
przygotowania:
Pałki
opłukać, osuszyć, przełożyć do miski i porządnie przyprawić solą, pieprzem,
obiema paprykami i przyprawą maggi. Dodać przeciśnięte przez praskę lub
posiekane ząbki czosnku oraz olej – wymieszać. Pałki odstawić w chłodne miejsce
na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Pieczarki
oczyścić, umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i razem z pałkami przełożyć do
dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć
naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową.
Naczynie
wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut.
W
międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo,
warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić.
Po
45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem,
przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu
zrumienienia się skórki na pałkach).
Podawać
z ziemniakami lub ryżem.
Powstały
sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką śmietanką.
Smacznego!
Sposób przygotowania:
Pałki
opłukać, osuszyć, przełożyć do miski i porządnie przyprawić solą, pieprzem,
obiema paprykami i przyprawą maggi. Dodać przeciśnięte przez praskę lub
posiekane ząbki czosnku oraz olej – wymieszać. Pałki odstawić w chłodne miejsce
na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Pieczarki
oczyścić, umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i razem z pałkami przełożyć do
dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć
naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową.
Naczynie
wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut.
W
międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo,
warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić.
Po
45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem,
przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu
zrumienienia się skórki na pałkach).
Podawać
z ziemniakami lub ryżem.
Powstały
sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką śmietanką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz