sobota, 31 stycznia 2015

Pałki kurczaka z pieczarkami, groszkiem i marchewką

Pikantne pałki w towarzystwie pieczarek, przełamane słodyczą marchewki i groszku to propozycja nie tylko na niedzielne drugie danie. To obiad, który robi się sam, więc i w tygodniu możemy śmiało go przygotować.




Składniki:

6 pałek z kurczaka,
300g niedużych pieczarek,
150 g groszku (użyłam mrożonego),
150 g marchewki (użyłam mrożonej),
3 ząbki czosnku,
sól,
pieprz,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
maggi,
suszona natka pietruszki,
5 łyżek oleju.

Sposób przygotowania:


Pałki opłukać, osuszyć, przełożyć do miski i porządnie przyprawić solą, pieprzem, obiema paprykami i przyprawą maggi. Dodać przeciśnięte przez praskę lub posiekane ząbki czosnku oraz olej – wymieszać. Pałki odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na całą noc).
Pieczarki oczyścić, umyć, oprószyć solą oraz pieprzem i razem z pałkami przełożyć do dużego żaroodpornego naczynia. Całość posypać suszoną natką pietruszki, zamknąć naczynie pokrywą lub nakryć folią aluminiową.
Naczynie wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około 50 minut.
W międzyczasie obgotować w osolonej wodzie marchew i groszek – nie za długo, warzywa mają się tylko podgotować. Odcedzić.
Po 45 minutach zdjąć pokrywę z żaroodpornego naczynia i dodać marchew z groszkiem, przemieszać – całość piec bez przykrycia jeszcze około 15 minut (do czasu zrumienienia się skórki na pałkach).
Podawać z ziemniakami lub ryżem.
 
Powstały sos (pieczarki puszczają sporo soku) można zaprawić słodką śmietanką.


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz