piątek, 30 stycznia 2015

Tahini czyli domowa pasta sezamowa (z miodem)

Tahini ma bardzo duże zastosowanie w kuchni – tę pastę dodajemy do humusu, dipów, sosów a także ciast (już niedługo na blogu słodkości z tahini :):):) ).


Składniki:

100 g sezamu,

1 łyżka oleju (użyłam rzepakowego),

1 łyżka płynnego miodu


Sposób wykonania:

Sezam uprażyć na suchej patelni na złoty 

kolor i wystudzić.

Ziarna sezamu przełożyć do blendera 

kielichowego, dolać olej i miód.

 Miksować do czasu uzyskania gładkiej, 

jednolitej pasty (w międzyczasie wyłączany 

blender i zgarniamy pastę ze ścianek 

kielicha, ponownie włączamy – czynność

 powtarzamy kilka razy).


Pastę przełożyć do słoiczka – w lodówce 

możemy przechowywać ją do 3 miesięcy.





2 komentarze: