Po przerwie ponownie słodkości :):):).
Ciasto
jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo -
orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch.
Składniki:
Spód:
150 g masła,
100 g cukru,
1/2 opakowania cukru waniliowego,
2 czubate łyżki kakao,
200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i
ciemne),
70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą
być włoskie),
50 g drobnych rodzynek,
Masa:
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
150 g cukru pudru,
70 g masła,
400 g serka homogenizowanego waniliowego,
5 łyżek mleka,
3 łyżki żelatyny,
sok z jednej cytryny
Do dekoracji:
polewa czekoladowa,
pokrojone
plasterki cytryny,
listki
melisy,
Sposób przygotowania:
Przygotować spód. Masło, cukier, cukier waniliowy,
kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż
zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone
herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na
spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego
wystudzenia.
Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2
szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko,
budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając (
składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek). Masę lekko
przestudzić i zmiksować razem z serkiem homogenizowanym i rozpuszczoną
żelatyną. Wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki do
zastygnięcia - najlepiej na noc.
Po całkowitym zastygnięciu ciasto udekorować polewą,
cytryną i listkami melisy.
Ale pięknie i apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńLubię ciasta bez pieczenia, to wyglada apetycznie 😄
OdpowiedzUsuńWygląda perfekcyjnie, a na myśl o smaku cytryny mam chęć go skosztować:)
OdpowiedzUsuńMmm, pysznie wygląda :) Idealne ciasto na lato :)
OdpowiedzUsuń