niedziela, 25 stycznia 2015

Cytrynkowiec na chrupiącym spodzie - bez pieczenia

Po przerwie ponownie słodkości :):):).

Ciasto jest zwarte, a jego smaki doskonale się uzupełniają - słodki czekoladowo - orzechowy spód oraz kwaskowy w smaku wierzch.



Składniki:


Spód:

150 g masła,

100 g cukru,

1/2 opakowania cukru waniliowego,

2 czubate łyżki kakao,

200 g pokruszonych herbatników (u mnie jasne i ciemne),

70 g drobno posiekanych orzechów laskowych (mogą być włoskie),

50 g drobnych rodzynek,


Masa:

1 budyń śmietankowy lub waniliowy,

150 g cukru pudru,

70 g masła,

400 g serka homogenizowanego waniliowego,

5 łyżek mleka,

3 łyżki żelatyny,

sok z jednej cytryny


Do dekoracji:

polewa czekoladowa,

pokrojone plasterki cytryny,

listki melisy,


Sposób przygotowania:

Przygotować spód. Masło, cukier, cukier waniliowy, kakao i roztrzepane jajko rozpuścić w garnku. Podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje (cały czas mieszać). Do tak przygotowanej masy wsypać pokruszone herbatniki, posiekane orzechy i rodzynki - wymieszać. Ciepłą masę wyłożyć na spód tortownicy o średnicy 23 cm, wyrównać i odstawić do całkowitego wystudzenia.


Przygotować masę cytrynową. Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej, przegotowanej wody. Do garnka włożyć masło, dodać mleko, budyń w proszku, cukier puder i sok z cytryny - zagotować stale mieszając ( składniki mają się dokładnie ze sobą połączyć, nie może być grudek). Masę lekko przestudzić i zmiksować razem z serkiem homogenizowanym i rozpuszczoną żelatyną. Wylać na wcześniej przygotowany spód i odstawić do lodówki do zastygnięcia - najlepiej na noc.


Po całkowitym zastygnięciu ciasto udekorować polewą, cytryną i listkami melisy.





4 komentarze:

  1. Lubię ciasta bez pieczenia, to wyglada apetycznie 😄

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda perfekcyjnie, a na myśl o smaku cytryny mam chęć go skosztować:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mmm, pysznie wygląda :) Idealne ciasto na lato :)

    OdpowiedzUsuń