poniedziałek, 26 stycznia 2015

Wieprzowina duszona w kiszonej kapuście - z marchewką i suszonymi grzybami

 Tak przygotowane mięso rozpuszcza się w ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni.



Składniki:


1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości),

500 g kiszonej kapusty,

4 marchewki,

duża cebula,

2 garści suszonych grzybów,

kostka mięsna,

sól,

pieprz,

czosnek granulowany,

słodka papryka w proszku,

ostra papryka w proszku,

ziele angielskie,

liść laurowy,

przyprawa maggi,

olej do smażenia,

natka pietruszki do dekoracji


Sposób przygotowania:

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w bardzo dużą kostkę i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a najlepiej na noc. Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin.


Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą. Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i magii. Całość dusić na małym ogniu pod przykryciem przez około godzinę.


Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić. Marchew obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190 stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub ziemniakami.


Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w mące.





1 komentarz: