Tak przygotowane mięso rozpuszcza się w
ustach! Sycące i aromatyczne danie obiadowe. Idealne na chłodniejsze dni.
Składniki:
1 kg wieprzowiny (u mnie łopatka bez kości),
500 g kiszonej kapusty,
4 marchewki,
duża cebula,
2 garści suszonych grzybów,
kostka mięsna,
sól,
pieprz,
czosnek granulowany,
słodka papryka w proszku,
ostra papryka w proszku,
ziele angielskie,
liść laurowy,
przyprawa maggi,
olej do smażenia,
natka pietruszki do dekoracji
Sposób przygotowania:
Mięso opłukać, osuszyć, pokroić w bardzo dużą kostkę
i porządnie oprószyć przyprawami. Odstawić w chłodne miejsce na kilka godzin, a
najlepiej na noc. Grzyby zalać wodą i również odstawić na kilka godzin.
Kapustę kilka razy wypłukać i osączyć. Cebulę obrać,
drobno pokroić. Na patelni rozgrzać olej, podsmażyć na nim kapustę z cebulą.
Przełożyć do garnka, zalać wodą, dodać osączone i pokrojone grzyby, kostkę
mięsną, ziele angielskie, liść laurowy i magii. Całość dusić na małym ogniu pod
przykryciem przez około godzinę.
Mięso dokładnie obsmażyć na patelni i odstawić.
Marchew obrać, pokroić i dodać do podduszonej kapusty. W żaroodpornym naczyniu
ułożyć warstwami kapustę oraz mięso. Przykryć, wstawić do nagrzanego do 190
stopni piekarnika i zapiekać około godziny. Podawać na gorąco z pieczywem lub
ziemniakami.
Mięso przed odsmażeniem można dodatkowo obtoczyć w
mące.
Pyszne danie ... wygląda obłędnie :)
OdpowiedzUsuń