Walentynkowe przedbiegi czyli czym osłodzić życie ukochanej osobie...Delikatny krem, owoce i rozpływająca się w ustach beza...siódme niebo :)
Składniki:
Na bezowe serduszka:
3 białka,
170 g cukru,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
2-3 krople octu winnego
Na krem:
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
100 g serka mascarpone,
skórka otarta z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
ulubione owoce,
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Walentynkowe przedbiegi czyli czym osłodzić życie ukochanej osobie...Delikatny krem, owoce i rozpływająca się w ustach beza...siódme niebo :)
Składniki:
Na bezowe serduszka:
3 białka,
170 g cukru,
2 łyżeczki mąki kukurydzianej,
2-3 krople octu winnego
Na krem:
150 g serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
100 g serka mascarpone,
skórka otarta z połowy cytryny,
sok z połowy cytryny
Dodatkowo:
ulubione owoce,
cukier puder do posypania
Sposób przygotowania:
Na papierze do pieczenia narysować serduszka. Wysmarować blachę do pieczenia i rozłożyć papier. Białka ubić na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier nie przerywając ubijania. Na koniec dodać mąkę kukurydzianą i ocet - wymieszać na mniejszych obrotach.
Bezę nałożyć najpierw na środek serduszek ( nie dochodzimy do brzegów), a następnie na brzegi - za pomocą szprycy robimy "koronę". Ma być ona wyższa niż środek bezowego serduszka.
Bezy wstawiamy do
piekarnika nagrzanego do 180 stopni, po 2-3 minutach zmniejszamy temperaturę do
70 stopni i suszymy bezy przez około 3 godziny.
Po tym czasie wyjmujemy i odstawiamy do ostygnięcia.
Przygotowujemy krem:
serek homogenizowany dokładnie łączymy z serkiem mascarpone, dodajemy sok i
skórkę z cytryny, mieszamy.Napełniamy kremem bezowe serduszka, układamy na nich owoce i posypujemy cukrem pudrem.
Rozkosznych Walentynek!
wyglada przeslicznie idealny przepis na walentynki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńcudowne bezy, :)
OdpowiedzUsuń