sobota, 19 września 2015

Ciasto czekoladowo serowe z wiśniami i migdałami

Coś pomiędzy sernikiem, a sernikobrownie. Delikatna masa serowa z nutą migdałową i bardzo, bardzo wilgotny czekoladowo wiśniowy spód.


Składniki:
1,5 szklanki mąki tortowej,
1,5 szklanki cukru pudru,
5 jaj,
4 czubate łyżki kakao,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 szklanka oleju,
500 g wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych,
Masa serowa:
1000 g sera z wiaderka,
2 budynie śmietankowe bez cukru,
1 szklanka cukru,
4 jaja,
100 g płatek migdałowych,
1/3 łyżeczki proszku do pieczenia

Sposób przygotowania:
Jajka, cukier puder i cukier waniliowy zmiksować. 
Mąkę, kakao i proszek do pieczenia przesiać i połączyć z masą jajeczną oraz olejem (miksujemy lub ucieramy - masa jest bardzo gęsta).
 Ciasto wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem i wyłożonej papierem do pieczenia blaszki (23x35), a na wierzchu równomiernie rozłożyć wydrylowane wiśnie. 
Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (funkcja góra dół) i podpiec przez 15 minut.
W tym czasie przygotować masę serową. Ser zmiksować z cukrem, jajkami, budyniem i proszkiem do pieczenia. Na spód piekarnika wstawić dużą blaszkę wypełnioną wodą (masa serowa nie będzie pękała w trakcie pieczenia).
 Masę wyłożyć na podpieczony spód, wstawić do piekarnika i zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Piec około godziny. Gdyby ciasto w trakcie pieczenia zbytnio się rumieniło z wierzchu, nakryć je papierem do pieczenia. Wystudzone ciasto posypać cukrem pudrem.
Ciasto przed podaniem powinno się schłodzić ze wzblędu na bardzo wilgotny spód.

3 komentarze:

  1. Wiola, ciasto śliczne i na pewno pyszne.
    Masz bardzo ładny blog:)
    Zapraszam do mnie:
    http://izabelawkuchni.blogspot.com/

    Pozdrawiam.Iza:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło Cię gościć u siebie Izo :) Na pewno zerknę do Ciebie w wolnej chwili :):):)

      Usuń