czwartek, 13 lipca 2023

 

Podudzia kurczaka duszone w sosie marchewkowo – cebulowym

Bardzo prosta a zarazem pyszna propozycja obiadowa. Rozpływające się w ustach delikatne mięso i wspaniały sos. Takim kurczakiem będą również zajadali się nasi najmłodsi.


  • Składniki:
  • 4 podudzia z kurczaka,
    2 duże marchewki,
    1 duża cebula,
    2 ząbki czosnku
    sól,
    zioła prowansalskie,
    słodka i ostra papryka w proszku,
    pieprz kolorowy ziarnisty,
    ziele angielskie,
    liść laurowy,
    przyprawa w płynie do zup i sosów,
    olej do smażenia,
    czubata łyżka mąki
  • Sposób przygotowania:
  • 1. Mięso opłukać i osuszyć. Porządnie oprószyć solą, ziołami prowansalskimi i obiema paprykami.
    Marchew obrać, umyć i pokroić w zapałkę. Cebulę oraz czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę.
  • 2. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na nim dokładnie podudzia z obu stron. Zdjąć z patelni i przełożyć do garnka razem z olejem, na którym się smażył. Do mięsa dorzucić marchew, cebulę oraz czosnek. Dodać liść laurowy, ziele angielskie i kolorowy pieprz. Podlać ½ szklanki wody, przykryć pokrywą. Całość dusić na niewielkim ogniu około 60 minut od czasu do czasu mieszając. W razie potrzeby doprawić jeszcze sos przyprawą typu maggi. Wyjąć mięso na talerz.
  • 3. Zaprawić sos – do szklanki wlać łyżkę stołową sosu i rozrobić w nim mąkę. Wlać do sosu, chwilę gotować. Mięso ponownie przełożyć do garnka z sosem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz