czwartek, 13 lipca 2023

 Proste rogaliki drożdżowe z jabłkami i cynamonem

 Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość. 





Czas przygotowania: 90 min

Składniki na 24 rogaliki:

Ciasto

3,5 szklanki mąki pszennej tortowej

130 g masła

200 ml mleka

2 jajka

2/3 szklanki cukru pudru

1/3 łyżeczki soli

80 g świeżych drożdży

do posmarowania : 1 żółtko + 1 łyżka mleka

sezam do posypania

Nadzienie :

4-5 jabłek

2 łyżeczki cynamonu

3 łyżki cukru

1 łyżka soku z cytryny



Sposob przygotowania:

Nadzienie:

1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na ratce o grubych oczkach i odcisnąć sok. Dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i dokładnie wymieszać (opcjonalnie można przesmażyć i przestudzić).

Ciasto:

2. Drożdże włożyć do miseczki i dodać do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Wymieszać dokładnie łyżką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.

3. W międzyczasie roztopić i wystudzić masło.

4. Do misy miksera wbić całe jajka, dodać pozostały cukier puder i ubić wszystko na puszystą masę. Dodać zaczyn, sól i ogrzane mleko oraz przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło. Ciasto zagnieść ręcznie lub wyrobić za pomocą robota.

5. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 1 godzinę.

6. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą część rozwałkować na okrąg i podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć porcję nadzienia na szerszy koniec trójkątów i zwinąć w rogalik.

7. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć rogaliki. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem - posmarować rogaliki i posypać sezamem.

8. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( funkcja góra - dół) i piec około 15 minut. Rogaliki powinny ładnie się zrumienić.



Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz