Proste rogaliki drożdżowe z jabłkami i cynamonem
Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i długo trzymały świeżość.
Czas przygotowania: 90 min
Składniki na 24 rogaliki:
Ciasto
3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
130 g masła
200 ml mleka
2 jajka
2/3 szklanki cukru pudru
1/3 łyżeczki soli
80 g świeżych drożdży
do posmarowania : 1 żółtko + 1 łyżka mleka
sezam do posypania
Nadzienie :
4-5 jabłek
2 łyżeczki cynamonu
3 łyżki cukru
1 łyżka soku z cytryny
Sposob przygotowania:
Nadzienie:
1. Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na ratce o grubych oczkach i odcisnąć sok. Dodać cukier, cynamon, sok z cytryny i dokładnie wymieszać (opcjonalnie można przesmażyć i przestudzić).
Ciasto:
2. Drożdże włożyć do miseczki i dodać do nich 1 łyżkę cukru pudru, 2 płaskie łyżki mąki i 5 łyżek letniego mleka. Wymieszać dokładnie łyżką i odstawić na około 20 minut w ciepłe miejsce.
3. W międzyczasie roztopić i wystudzić masło.
4. Do misy miksera wbić całe jajka, dodać pozostały cukier puder i ubić wszystko na puszystą masę. Dodać zaczyn, sól i ogrzane mleko oraz przesianą mąkę, stopione i ostudzone masło. Ciasto zagnieść ręcznie lub wyrobić za pomocą robota.
5. Wyrobione ciasto nakryć ściereczką i odstawić do wrośnięcia na około 1 godzinę.
6. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę. Ciasto podzielić na trzy równe części. Każdą część rozwałkować na okrąg i podzielić na 8 trójkątów. Nałożyć porcję nadzienia na szerszy koniec trójkątów i zwinąć w rogalik.
7. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i ułożyć rogaliki. W miseczce roztrzepać jajko z mlekiem - posmarować rogaliki i posypać sezamem.
8. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika ( funkcja góra - dół) i piec około 15 minut. Rogaliki powinny ładnie się zrumienić.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz