Faworki mięsne z dipem czosnkowym
Mięso z piersi kurczaka smażone na kształt chrustów. Wbrew pozorom niesamowicie soczyste i delikatne.
- Składniki:
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
2 szklanki płatków kukurydzianych,
2 duże jajka,
sól,
pieprz,
ostra i słodka papryka w proszku,
olej do smażenia,
duży jogurt naturalny,
3 ząbki czosnku
łyżka posiekanego koperku - Sposób przygotowania:
- 1. Czosnek obrać , przecisnąć przez praskę lub drobno posiekać i razem z koperkiem dodać do jogurtu. Wymieszać i doprawić do smaku solą i pieprzem.
- 2. Pierś opłukać, osuszyć i pokroić na cienkie paski. Lekko roztłuc. Oprószyć solą, pieprzem i obiema paprykami.
Paski mięsa ponacinać wzdłuż na środku – otwór około 3 cm. Zwinąć tak samo jak tradycyjne chrusty. - 3. Płatki porządnie rozdrobnić na panierkę. Obtoczyć w nich mięsne faworki.
Na patelni rozgrzać sporą ilość oleju. Faworki ułożyć na rozgrzany tłuszcz, zmniejszyć ogień i smażyć na złoty kolor z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu.
Smakują zarówno na gorąco jak i na zimno podane z ulubionym dipem (u mnie czosnkowy).
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz