Loksze z farszem kurkowym
Loksze są rodzajem słowackiego naleśnika przygotowanego z ciasta, którego głównym składnikiem są gotowane ziemniaki. Idealnie nadają się do tego ziemniaki, które często zostają nam z poprzedniego dnia. Loksze można podawać na ostro i na słodko.
Składniki:
- Na ciasto
500 - 600 g ugotowanych ziemniaków
200 g mąki pszennej
1 jajko
sól do smaku
Farsz:
500 g kurek
2 cebule
2 łyżki tartej bułki
sól
pieprz
olej do smażenia
Dodatkowo
1/2 kostki masła
- 1. Kurki oczyścić, opłukać, osuszyć na sicie i posiekać. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. na patelni rozgrzać olej wrzucić cebulę oraz kurki. Doprawić solą i pieprzem. Smażyć około 10 - 15 minut. Odstawić.
- 2. Ugotowane ziemniaki zetrzeć na drobnej tarce lub przecisnąć przez drobną praskę. Dodać jajko i sól - wymieszać. Następnie stopniowo dodawać mąkę i wyrabiać elastyczne ciasto (ilość mąki zależy od gatunku ziemniaków).
Z wyrobionego ciasta odrywać oprószoną mąką dłonią małe porcje, formować z nich kulki i układać na porządnie posypanej mąką stolnicy. Kulki cienko rozwałkować a przed smażeniem usunąć z nich nadmiar mąki. - 3. Posmarowaną tłuszczem patelnię rozgrzać i smażyć loksze - na małym ogniu, uważając aby się nie przypaliły.
Gorące placki przetrzeć masłem, nałożyć farsz i zwinąć . Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz