Do pieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu.
Składniki:
1,2
kg – 1,5 kg schabu bez kości,
główka
czosnku,
czosnek
niedźwiedzi,
majeranek,
pieprz,
sól,
liść
laurowy,
ziele
angielskie,
olej
lub oliwa
Sposób
przygotowania:
Schab
opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać, większe przekroić
na pół wzdłuż.
W
schabie, na całej długości i równomiernie, zrobić ostrym nożykiem głębokie
kieszonki – dziurki. Włożyć w nie ząbki czosnku tak, aby całkowicie schowały
się w mięsie.
Schab
dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić
do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso przełożyć do żaroodpornego
naczynia, skropić olejem lub oliwą, dołożyć liść laurowy i ziele angielskie,
podlać niepełną szklanką wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić
do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie
polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Podawać
na gorąco lub zimno.
Pyszny taki schabik :)
OdpowiedzUsuń