środa, 2 grudnia 2015

Aromatyczny schab czosnkowy

Do pieczonego schabu chyba nikogo nie trzeba zachęcać. To jedno ze sztandarowych dań polskiej kuchni. Nadziewany czosnkiem i w pysznej otoczce na pewno szybko zniknie ze stołu.



Składniki:
1,2 kg – 1,5 kg schabu bez kości,
główka czosnku,
czosnek niedźwiedzi,
majeranek,
pieprz,
sól,
liść laurowy,
ziele angielskie,
olej lub oliwa

Sposób przygotowania:
Schab opłukać i osuszyć papierowym ręcznikiem. Ząbki czosnku obrać, większe przekroić na pół wzdłuż.
W schabie, na całej długości i równomiernie, zrobić ostrym nożykiem głębokie kieszonki – dziurki. Włożyć w nie ząbki czosnku tak, aby całkowicie schowały się w mięsie.
Schab dokładnie natrzeć solą, pieprzem, majerankiem oraz czosnkiem niedźwiedzim. Odstawić do lodówki na całą noc. Na drugi dzień mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia, skropić olejem lub oliwą, dołożyć liść laurowy i ziele angielskie, podlać niepełną szklanką wody, przykryć pokrywą lub folią aluminiową i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec przez około 2 godziny, a w trakcie polewać mięso od czasu do czasu wytworzonym sosem.
Podawać na gorąco lub zimno.


1 komentarz: