sobota, 3 października 2015

Placuszki na maślance (bliny kurpiowskie)

Bardzo delikatne placuszki, tanie i proste w przygotowaniu. Świetna propozycja na śniadanie lub podwieczorek dla dzieci i dorosłych. Możemy je podać posypane cukrem pudrem,  z owocami, słodkimi sosami bądź dżemem.


Składniki:
2 szklanki mąki pszennej,
1, 5 szklanki maślanki,
2 jaja,
2 łyżki cukru,
Płaska łyżeczka proszku do pieczenia,
łyżka cukru waniliowego,
szczypta soli,
olej do smażenia

Sposób przygotowania:
Oddzielić żółtka od białek. Żółtka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Do masy dodać maślankę, mąkę i proszek do pieczenia. Dokładnie zmiksować.
Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do masy i delikatnie wymieszać łyżką.
Ciasto nakładać łyżką na rozgrzany olej i smażyć placuszki na rumiano z obu stron. Zdjąć z patelni i osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.



3 komentarze: