poniedziałek, 28 września 2015

Kurczak pieczony w całości, z cebulą, czosnkiem i ziołami

Mam nadzieję, że znajdą się wśród Was amatorzy soczystego i obłędnie smacznego kurczaka. Piekłam go w rękawie - mięsko jest bardzo mięciutkie, rozpływa się w ustach!


Składniki:
sprawiony kurczak (około 1,5 kg),
3 duże cebule,
główka czosnku,
sól,
pieprz,
słodka i ostra papryka w proszku,
majeranek,
oregano,
szałwia,
liść laurowy,
ziele angielskie

Sposób przygotowania:
Kurczaka opłukać, osuszyć i natrzeć porządnie z wierzchu i wewnątrz solą, pieprzem, paprykami, majerankiem, oregano i szałwią. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin (najlepiej na noc).

Cebulę oraz czosnek obrać. Cebulę pokroić w piórka ząbki czosnku pozostawić w całości. Częścią warzyw nafaszerować kurczaka (wkładamy tyle ile wejdzie), resztę odłożyć.

Kurczaka dokładnie spiąć wykałaczkami lub zszyć nicią. Nóżki zapleść.
Przełożyć do woreczka do pieczenia, dodać resztę cebuli i czosnku oraz liść laurowy i ziele angielskie. Worek związać i włożyć do żaroodpornego naczynia. 

Kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 1,5 godziny (funkcja piekarnika góra - dół). Po tym czasie rozciąć woreczek i dopiekać jeszcze około 10 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz