Wilgotne, aromatyczne ciasto z chrupiącymi orzechami, które pojawia się na naszym stole już wczesną jesienią. Nie może go też zabraknąć w święta Bożego Narodzenia.
Składniki:
(na blaszkę 22x33cm lub dużą tortownicę z kominem)
1,5 szklanki cukru,
3 jajka,
0,5 szklanki ciepłej
wody,
1 szklanka mleka,
0,5 szklanki oleju,
2,5 szklanki
mąki ,
1 łyżeczka sody,
1,5 łyżeczki proszku
do pieczenia,
5 łyżek kakao,
3 jabłka (słodkie),
1 szklanka grubo posiekanych
orzechów laskowych (można zastąpić włoskimi),
0,5 łyżeczki
cynamonu,
cukier puder do
posypania ciasta,
tłuszcz do
wysmarowania formy,
mąka do oprószenia
formy
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i
pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć do miski,
dodać posiekane orzechy, posypać
cynamonem oraz cukrem, wymieszać i odstawić.
Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki: ciepłą
wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko
wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami
i wymieszać łyżką.
Sposób przygotowania:
Jabłka umyć, obrać ze skórki, oczyścić z gniazd nasiennych i
pokroić w kostkę ( niezbyt drobną, ale też i nie za grubą). Przełożyć do miski,
dodać posiekane orzechy, posypać
cynamonem oraz cukrem, wymieszać i odstawić.
Jajka ubić z cukrem i dodać pozostałe składniki: ciepłą
wodę, mleko, olej, mąkę wymieszaną z sodą i proszkiem do pieczenia i kakao. Wszystko
wymieszać przy pomocy miksera. Na końcu dodać jabłka połączone z orzechami
i wymieszać łyżką.
Mmm, wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że przypadło do gustu :) Pozdrawiam Danię :)
Usuń